Afşin-Elbistan’a yapılacak 12 milyar dolarlık yatırımı değerlendiren EÜAŞ Genel Müdürü Halil Alış;
 
“Türkiye’ye gelebilecek en büyük uluslararası yatırım”
 
 
 
           
Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) Genel Müdürü Halil Alış, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile Afşin-Elbistan bölgesine yapılacak termik santral yatırımını değerlendirerek,  “Belki de bir seferde nükleer projeden sonra Türkiye’ye gelebilecek en büyük uluslararası dış yatırım diye düşünüyoruz. Bu bizim için çok önemli. Şimdi görüşmeler halen devam ediyor” dedi.
           
BAE ile ev sahibi anlaşmalarının sürdüğünü dile getiren Alış, Afşin-Elbistan bölgesinde yapılacak olan termik santral yatırımları ile 5 milyar tonluk linyit rezervinin elektrik enerjisine çevrileceğini belirterek, yatırımın önündeki bazı engellerin kaldırılması için de girişimlerin sürdüğünü kaydetti.
           
Afşin-Elbistan B Termik Santralinin işletmesi ile yeni yapılacak olan Afşin-Elbistan C, D ve E santrallerinin yaklaşık 10-12 milyar dolara mal olacağını belirten Alış, yaptığı açıklamada, şunları söyledi:
           
“BAE ile Afşin-Elbistan Havzasındaki kömürlerin ülke ekonomisine kazandırılmasına yönelik çalışmalar çok önemli bir iş. Bakanlığımızın belirlemiş olduğu politikalar çerçevesinde, bizim için belki de bir devrim niteliğinde. Türkiye’nin yaklaşık 12 milyar ton linyit rezervinin 5 milyar tonu Afşin-Elbistan Havzasındadır. Bu havzada çok önemli alt yapı problemleri ve santral yapmayı düşündüğümüz bölgede iskân problemleri var. Çünkü orada her yer kömür ve kömürün üstünde yerleşim yerleri var. Bu yerleşim yerlerinin iskân edilmesi gerekmektedir. Büyük kamulaştırma problemleri var. Havzanın içerisinden geçen iki tane nehir ve bu nehirlerin derivasyonu sorunu var. Ve ayrıca soğutma suyunun temin edilmesi için yapılması gerekli olan bir baraj var. Bunların hepsi alt yapı ve özel sektör açısından yapılması oldukça zor işlerdir. Bu nedenle bizler, Bakanlığımızın belirlediği politikalar çerçevesinde kamu-özel sektör ortaklığıyla bu işi yapabilir miyiz diye araştırmalar ve çalışmalar yaptık. BAE ile bu işi yaptığımızda bir kamu şirketi olan Şirketimiz EÜAŞ’ın ortağı olacağı yeni bir şirket kurulacak.  Bu şirket oradaki bütün kömürleri değerlendirmek üzere yola çıkacak. Biz bu noktada da ortak şirket kurma adında da girişimlerimizi yaptık ve çalışmaları sürdürüyoruz. 10-12 milyar dolarlık bir yatırım söz konusu. Belki de bir seferde nükleer projeden sonra Türkiye’ye gelebilecek en büyük uluslararası dış yatırım diye düşünüyoruz. Bu bizim için çok önemli. Şimdi görüşmeler halen devam ediyor. BAE ile uluslararası bir anlaşma metni imzalandı. Şu anda da detaylarla ilgili ev sahibi anlaşması dediğimiz anlaşma üzerinde çalışılıyor. Tabi bu anlaşmalar bittiğinde de bu anlaşmaların parlamentomuzdan geçmesinin ardından çalışmalara başlayacağız.”
 
 
Editör: Haber Merkezi