Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) Genel Müdürü Halil Alış, Afşin-Elbistan’da 7-8 bin MW kapasiteli termik santraller yapacaklarını belirterek, “Afşin-Elbistan’da ilaveler var. Bizim ne yapıp edip 2020 yılına kadar, çevreye uyumlu, son teknolojiye haiz kömür yakıtlı santralleri yapmamız lazım diye düşünüyorum” dedi.
            Halil Alış, Enerji-Sanayi ve Madencilik Çalışanları Birliği Sendikası Genel Merkezi’ni (Enerji Bir-Sen) ziyaret ederek, Enerji Bir-Sen ve Tek-Der’in birlikte organize ettiği, ‘Enerji Gündem-Salı Söyleşileri’ne katılarak, ‘Türkiye’de Elektrik Üretimi ve Enerji Yatırımları’ konulu bir sunum gerçekleştirdi.
            Birleşik Arap Emirlikleri ile yapılan sözleşme ile Afşin-Elbistan’da yapılacak yeni santrallere sözü getiren Halil Alış, kömüre yakıtlı termik santrallerin çevreye duyarlı ve son teknoloji ile 2020 yılından önce tamamlanması gerektiğini söyledi.
            Alış, burada yaptığı konuşmada, şunları söyledi:
            “Yenileme ve rehabilitasyon yatırımları yapıyoruz. Santrallerimizi çevreye uygun hale getirmeye çalışıyoruz. Çevre konusunu biraz açacak olursak; EÜAŞ olarak bizler yeni yapılan santrallerimizde son teknolojiyi kullanıyoruz. Çevre Bakanlığı’nın ÇED Raporu vermediği durumlarda zaten santral yapılamaz. 2020 yılına kadar eğer yerli linyit kaynaklarımızdan yeterli miktarda santral yapmazsak; Kyoto Protokolü gereği 2020’den sonra kömür yakıtlı santral yapmamız imkânsız hale gelir ve sonrasında santral yapamayız. Özetle yerli kaynaklarımızı kullanmamız gerekiyor. Örnek olarak; 8-9 milyar kWh enerji üretecek 1300 MW’lık bir santral yapmadığımız için yılda 2 milyar metreküp tüketen doğal gaz santrali yapıyoruz. Geçen sene ödediğimiz rakamlarla baktığımızda yalnız 1,5 milyar dolar o santrali yapmadığımız için ödüyoruz. Hâlbuki yaklaşık 7-8 bin MW Elbistan’da ilave yapabiliriz; 5 bin MW’ta Konya-Karaman’da yapabiliriz; 1300 MW’lık da Trakya-Saray’da görünür rezervlerimiz mevcut. Çayırhan’da arama çalışmaları devam etmektedir. Afşin-Elbistan’da ilaveler var. Bizim ne yapıp edip 2020 yılına kadar, çevreye uyumlu, son teknolojiye haiz kömür yakıtlı santralleri yapmamız lazım diye düşünüyorum.”
Editör: Haber Merkezi