Afşin-Elbistan B Termik Santrali’nde meydana gelen yangının onarımı ve tesisin yeniden üretime geçmesi için 29 Mayıs 2014 (bugün) Ankara’da ihale gerçekleştirilecek.
Afşin-Elbistan B Termik Santrali’nde meydana gelen yangının onarımı ve tesisin yeniden üretime geçmesi için 29 Mayıs 2014 (bugün) Ankara’da ihale gerçekleştirilecek. Ancak enerji üretimi için önümüzdeki sürecin oldukça sıcak geçeceği ifade ediliyor.
Afşin-Elbistan B Termik Santrali İşletme Müdürlüğü II. Ünite kazan binasında meydana gelen yangın sonrası oluşan hasarlı kısımların demontajı ve yeniden imaline müteakip montajı, testleri ve devreye alınmasının anahtar teslimi yapılma işi ihale ediliyor. İhaleyle ilgilenen şirketlerden teklifler alındı. Yaklaşık fiyat konusunda yetkililer rakam telaffuz etmiyor ama ilgilenen firmaların tekliflerini şekillendirmek amacıyla uzmanlarca yangınla ilgili bilgiler verildi.
Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) Genel Müdürü Halil Alış, zorlu bir süreç yaşandığını kaydetti. Alış, “Yangınla ilgili olarak kısa süre önce ihaleye girmeyi düşünen firmalara bilgiler verildi. Nasıl bir tablo ile karşı karşıya oldukları anlatıldı. Yaklaşık fiyat, tekliflerin değerlendirilmesinin ardından belli olacak” dedi.
Manisa’nın Soma ilçesinde meydana gelen maden kazasının enerji politikasının şekillenmesinde nasıl bir değişime yol açacağı ile ilgili Elbistan’ın Sesi Gazetesinin sorusuna cevap veren Alış, “Soma’da TKİ taşeron firmalardan kömür alıyordu. Kömür tedariği taşeronlar yoluyla yapılıyordu. Kaza sonucu Soma’da belirsizlik hakim. Önümüz yaz. Dolayısıyla daha fazla enerjiye ihtiyaç duyulacak. Afşin-Elbistan A ve B Termik Santrallerinin yaz döneminde 5 ünite ile üretim yapacağını daha önce açıklamıştık. Şimdi EÜAŞ olarak hazırlıklarımızı bu yönde yapıyoruz. Ancak yaşanan hadiselerden sonra Temmuz ve Ağustos ayı enerji üretimi açısından çok sıcak geçecek gibi duruyor. Ama her türlü ihtimale karşı biz hazırlıklarımızı yapıyoruz” şeklinde konuştu.
 
İşte işin kapsamı:
EÜAŞ Genel Müdürlüğü Afşin-Elbistan B Termik Santrali İşletme Müdürlüğü II. Ünite
kazan binasında meydana gelen yanığın sonrası oluşan kazan taşıyıcı konstrüksiyon sistemi ve kazan binası Çelik konstrüksiyon, elektrik kablo ve taşıyıcılar, enstrimantasyon, kabin ve ekipman elektromekanik kontrol valf ve aktüerler, elektronik kontrol odası, pano ve trafo odası, asansör ve kuyusu, borular, gaz kanalları, askı sistemleri, brüden filtreleri ve taşıyıcı ayakları, brüden fani ve motoru, helezonlu çıkarıcı ve savak elemanlarının hasarlı olanlarının değiştirilmesi işin demontaj-montaj ve sistemin devreye alma işlerinin anahtar teslimi olarak yapılması işi.
İhale süresi sonunda yapım işini alan firmaya 600 gün çalışma süresi verilecek. İlgili firmanın bu süre sonunda yanan bölgeyi işler halde EÜAŞ’a teslim etmesi isteniyor.
Editör: Haber Merkezi