Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) Genel Müdürü Halil Alış, Türkiye’nin enerji talebinin her geçen gün daha da arttığına dikkat çekerek, “Linyit kaynaklarımıza bakarsak; en büyük potansiyelimiz Afşin-Elbistan’dadır” diye konuştu.

Mimar ve Mühendisler Grubu ve Enerji Uzmanları Derneğinin organizasyonuyla düzenlenen toplantıda konuşan Alış, elektrik arz güvenliğinin 2030’lu yıllara kadar enerji sektörüyle ilgili herkesin birinci gündem maddesi olduğunu belirtti.

Alış, yaptığı konuşmada, şunları söyledi:

“Ülkemiz Çin’den sonra talep artışında dünyada ikinci sırada. 2000 yılında kişi başına elektrik tüketimimiz bin 643 kWh/yıl iken 2010 yılında 2 bin 890 kWh/yıl’a çıktı. Yine 1994, 1998 ve 2001 yıllarındaki ülkemizde yaşanan ekonomik krizleri ve 2008 yılında dünyada yaşanan ekonomik krizi çıkarttığımızda kurulu gücümüz son 25 yılda yaklaşık 4 kat artmıştır. Türkiye dünya genelinde şu anda 7. büyük kömür ithalatçısı ve 8. büyük doğal gaz ithalatçısı konumuna gelmiştir. Elbette ki bu enerji kaynaklarının tamamına yakınını enerji alanında kullanıyoruz. Ülkemiz ayrıca dünyanın en büyük petrol ithalatçısı ülkeler arasında ilk 25 arasında yer almaktadır.
           
Türkiye kurulu güç gelişimine baktığımızda; 1970 yılında 2 bin 134 MW’lık kurulu gücümüz şu anda 2012 yılı sonu itibarıyla 57 bin 70 MW’a ulaşmış durumda. Bu 57 bin 70 MW’ın 24 bin 774,8 MW’ı EÜAŞ’a ait. Bu kurulu gücün önümüzdeki kısa sürede özelleştirilerek özel sektörü tarafından hem sahipliğini hem işletilebilirliğini araştırıyoruz. Öyle umuyorum ki bir yandan özelleştirirken bir yandan da meydana getirdiğimiz bu ulusal şartları gerek nükleer güç santrallerinin yapımında gerekse Afşin-Elbistan Havzasında bulunan kömürlerin enerji üretimine katkısını sağlayacak girişimleri de EÜAŞ birlikte yapacak diye düşüyorum.”
           
Afşin-Elbistan bölgesindeki potansiyele değinen Alış, şöyle devam etti:
           
“Şimdi ülkemizdeki enerji kaynaklarının potansiyeline baktığımızda su zengini bir ülke olmadığımızı söylemek istiyorum. Yani bütün su kaynaklarımızı kullansak bile 140 milyar kWh’lık bir üretim yapabileceğimizi tahmin ediyorum. Linyit kaynaklarımıza bakarsak; en büyük potansiyelimiz Afşin-Elbistan, sonra Konya-Karapınar Havzasında ve Trakya’da. Trakya’da şu an Ergene tarım havzası ilan edildiği için orada kömür santralleri yapabileceğimizi pek tahmin etmiyorum. Ancak Konya’da ve Afşin-Elbistan’daki rezervlerimizi mutlaka harekete geçirmemiz lazım. Bu konuda siz de takip ediyorsunuz; yaklaşık 2-2.5 yıllık bir çalışmanın sonucunda özellikle Afşin-Elbistan Havzasında 7-8 bin MW’lık ilave bir santral yapabilecek duruma gelmiş bulunuyoruz. Bizim linyit kaynaklarımızın bilinen rezervlerinin yaklaşık 12 milyar ton olduğu tahmin ediliyor. Toplam taş kömürü rezervlerinin de 1.5 milyar ton olduğunu tahmin ediyoruz. Bu potansiyele baktığımızda yaklaşık 18 bin 790 MW’lık yani 118 milyar kWh/yıllık bir rezervin var olduğu gözüküyor. Taş kömürü potansiyelimizde de bin 800 MW’lık kapasiteyi kullanacağımızı tahmin ediyoruz.”
  
 
Editör: Haber Merkezi