Tarım ve Orman Bakanlığı, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) koordinatörlüğünde yürütülen “Halk Elinde Küçükbaş Hayvan Islahı Ülkesel Projesi” kapsamında uygulanan Akkaraman Koyunu ıslahı alt projesi Arıtaş Mahallesinde küçükbaş hayvan yetiştiricilerine anlatıldı.

Toplantıya, TAGEM, Hayvancılık Su Ürünleri Araştırmaları teknik personeli ve Proje Lideri Dr. Serdar Yağcı, Afşin İlçe Tarım ve Orman Müdürü Muhammet KAYAPINAR, Kahramanmaraş Damızlık Koyun Keçi Yetiştiriciler Birliği Başkanı Vakkas Kuzu ile küçükbaş hayvan yetiştiricileri katıldı.

Afşin İlçe Tarım ve Orman Müdürü Muhammet Kayapınar, soğuğa dayanıklı olmaları, ağız yapıları, omuz yükseklikleri ve sağlamlıklarıyla öne çıkan Akkaraman koyun ırkının Afşin’e uygun ve verimli bir tür olduğunu belirterek, 6 bin 300 adet koyunun ıslah edildiğini belirtti.

Ülke genelinde yürütülen bazı halk elinde ıslah projelerinden örnekler veren Kayapınar, “İlçemizde yürütülen Akkaraman Koyunu Halk Elinde Islah Projesi ile güzel sonuçlar alacağız. Arıtaş Mahallemiz, yüksek verimli Akkaraman dişi ve erkek damızlık hayvan üssü olacak. Proje kapsamında sözleşme imzalayan yetiştiricilerimizin TAGEM, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Birlik bünyesindeki teknik personelin gözlem ve takibi ile oluşturacakları sürüleri gören diğer yetiştiricilerimize de örnek olacaktır” açıklamasında bulunda.

Üretimi azalmış hayvan ırklarının sayısı ve veriminin artırılması amacıyla başlatılan proje hakkında bilgi veren Proje Lideri Dr. Serdar Yağcı, cumhuriyet tarihinin en kapsamlı küçükbaş hayvan ıslahı çalışmasının “Halk Elinde Küçükbaş Hayvan Islahı Ülkesel Projesi”yle yapıldığını söyledi.

2005 yılında başlatılan projeyle 55 ilde toplam 1 milyonun üzerinde küçükbaş hayvanın takip edildiğini ifade eden Dr. Yağcı, “Bölgemizin önemli tarım şehirlerinden Afşin’de de Akkaraman Koyunu ile ilgili alt proje başlatıldı. Hayvan yetiştiriciliğinde yapılan ıslah çalışmalarının uzun soluklu ve kesintiye uğramadan uzun yıllar devam etmesi elzemdir ki bu ilçemizde de ıslah projeleri anlamında belirli bir ivme kazanılacak. Bunun da hem ilçemize hem de ülkenin tarımsal faaliyetlerine önemli katkı sağlayacaktır.” diye konuştu.

Dr. Yağcı; “Halk Elinde Küçükbaş Hayvan Islahı Ülkesel Projesi”, Ülke hayvancılığının birçok konusunda ilk olma özelliği taşımaktadır. Proje sayesinde; birçok paydaş bir araya gelerek yapılan uygulamalar ile doğrudan sahaya olumlu bir etki sağlanmaktadır. Bu sayede, ülkemizde yerli hayvanlara dayalı damızlıkçı işletmeler ve verim kaydı tutulan işletmelerden söz edilebilir noktaya gelindi” açıklamasında bulundu.

Bilgilendirme toplantısının ardından Arıtaş Mahallesinde bulunan hayvan işletmeleri yerinde ziyaret edilerek, proje uygulama sahası, ağıl yapıları ve işletmenin sahip olduğu koyun sürüleri ile bu sürülerin durumları yerlerinde incelendi.

Editör: Haber Merkezi