Türkiye Maden İşçileri Sendikası (Maden-İş) Genel Başkanı Nurettin Akçul, hükümet ile Türk-İş’in yaptıkları ortak açıklama ile toplu iş sözleşmelerinde anlaştıklarını duyurmalarına rağmen, maden işçileri için kamu sözleşmesi sürecinin henüz bitmediğini söyledi. 


“Taban ücretleri büro işçilerinin bile altında kalan, dünyanın en zor ve riskli işini yapan maden işçileri ücrette hakkaniyet istiyor, maden ocakları ziyaretlerinde  ‘Sizin aldığınız ücret, ananızın ak sütü gibi helal, daha fazlasını hak ediyorsunuz’ diyenlerden maden işçisi bu sözün gereğini bekliyor” diyen Akçul, sözleşme sürecinin kendileri için tamamlanmadığını kaydetti.

           
Türkiye Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Nurettin Akçul, konuyla ilgili açıklamasında  “Dünyanın en zor ve riskli işlerinden birisini yapan sendikamız üyesi maden işçilerinin, büro işçilerinin bile altında kalan taban ücretleri düzeltilmediği ve ücret hakkaniyeti sağlanmadığı için sendikamız açısından toplu iş sözleşmesi süreci tamamlanmamıştır. Maden işçileri açısından yıllardır süren ücret adaletsizliği nedeniyle, bıçak kemiğe çok önceden dayanmıştır.     Ancak, maden işçisi bugüne kadar, işyerlerindeki barış ve huzurun sürmesi, üretimin kesintiye uğramaması ve Türk-İş çatısı altında toplu hak arayışın bütünlüğünü zedelememek için bu haksızlığı sineye çekmiş, hep bu adaletsizliğin düzeltilmesini sabırla beklemiştir. Ama artık maden işçisinin sabrı tükenmiştir. Sendika olarak artık bu adaletsizliğe izin vermeyeceğiz. Bu gidişata dur demenin zamanı gelmiştir.  Maden işçisini bu ülkede herkes biliyor. Maden işçisinin sessizliğinin arkasındaki direnci, kararlılığı, mücadele gücünü de anlatmaya gerek yoktur” dedi.

          
 
Genel Başkan Nurettin Akçul açıklamasında şunları söyledi:

           
“Dünyanın hemen her yerinde, madencilik gibi ağır, tehlikeli ve çok zor işlerde çalışan işçiler, işlerinin bu durumuna bağlı olarak diğer işkollarındaki işçilerden daha yüksek ücret alırlar. Kaza ve meslek hastalığı istatistiklerinde dünya sıralamasının en üstlerinde yer alan ülkemizde maden işçilerinin taban ücretleri büroda çalışan işçi kardeşlerinden bile daha düşük düzeydedir. Maden ve enerji sektörümüzün can damarları Eti Maden, TKİ ve EÜAŞ ülkemizin en karlı kuruluşları listesinin ilk sıralarında yer almaktadır. Kamu kesimi toplu iş sözleşmeleri sürecinde bunları dile getirerek, ücrette hakkaniyet talep ettik. Ne yazık ki koordinasyon kurulu düzeyinde bu hakkaniyetsizlik dikkate alınmazken, hükümet düzeyinde de koordinasyon kurulu tarafından bu talep etkili biçimde gündeme getirilmedi. Sonuçta, Türk-İş yönetimi ve koordinasyon kurulu tarafından yürütülen müzakerelerde,  sendikal dayanışmanın ruhuna aykırı biçimde ‘her koyun kendi bacağından asılır’ anlayışı sergilendi ve gemisini kurtaran kaptan oldu. O zaman sormak gerekiyor? Sözleşmeleri koordinasyon kurulu ve Türk-İş çatısı altında yürütmenin,  örgütlü güç olmanın ne anlamı kalıyor?”


Akçul açıklamada,  “Ocakları her ziyaretlerinde ‘Sizin aldığınız ücret ananızın ak sütü gibi helal, daha fazlasını hak ediyorsunuz’ diyen bakanlarımızdan maden işçileri bu sözlerinin arkalarında durmalarını ve gereğini yapmalarını beklemektedir” dedi.

Genel Başkan Akçul “Maden işçileri için, sendikamız için sözleşme süreci henüz bitmemiştir. Maden işçisinin haklı talepleri karşılanıncaya kadar mücadelemiz devam edecektir” dedi. 

 

Başkanlar Ankara’da toplandı:

           
Toplu sözleşme görüşmelerinin ardından Ankara’da bir araya gelen Maden-İş Genel Merkezi yöneticileri ve şube başkanları, iftar yemeğinin ardından izleyecekleri yol ve yapacakları çalışmaları görüştüler.


Toplantıda izlenecek yol hakkında görüşmelerde bulunan alan sendika yöneticileri, “Sendikamız açısından maden işçisinin mağduriyetini ortadan kaldıracak temel talepler karşılanmadığı için kamu kesimi toplu iş sözleşmeleri süreci tamamlanmamıştır. Sendikamız Yönetim Kurulu, gelişmelere göre yeni yol haritasını en kısa sürede belirleyecek, üyeleri ve kamuoyuyla paylaşacaktır” dediler.

 

 

Editör: Haber Merkezi