Türkiye Maden İşçileri Sendikası (Maden-İş) Genel Başkanı Nurettin Akçul, 2011 yılında yaşanan göçük olayının ardından Çöllolar Kömür Sahası’nda dekapaj izni verilmesinin önemli bir gelişme olduğunu ifade ederek, “Afşin-Elbistan bölgesindeki bu kömürün ekonomiye kazandırılması ve B Termik Santralimizin enerji üretiminin devamlılığı için verilen bu kararı yerinde buluyoruz” dedi.
 
Çöllolar kömür Sahası’nda meydana gelen göçük olayı nedeniyle 2 yıldan beri çalışma yapılamadığını dile getiren Akçul, “EÜAŞ, Park Teknik firmasına Çöllolar Kömür Sahası’nda 2 yıl aradan sonra 33 milyon metreküp dekapaj izni verdi. Bu önemli bir gelişmedir. Çünkü orada bulunan kömürün milli ekonomiye kazandırılması gerekiyor. İlgili firma maden sahasındaki şevleri güvenli hale getirmek için 33 milyon metreküplük bir dekapaj yapacak. Şuan için kömür üretimi gerçekleştirmeyecek ama ilerleyen günlerde kömür üretim izninin de çıkacağını ümit ediyoruz. Çöllolar’da yaşanan göçük olayı dersler çıkarmamız gereken büyük bir facia idi. Çöllolar’da hayatını kaybeden maden şehitlerimizi de bir kez daha rahmetle anıyorum. İnşallah bundan sonra daha dikkatli ve güvenlik tedbirleri üst düzeye çıkarılarak çalışma yapılacağını düşünüyorum. İnşallah bir daha hiçbir madenimizde iş kazaları yaşamayız” dedi.
 
Park Teknik’in madencilik konusunda deneyimli, tecrübeli ve kurumsallaşmış bir şirket olduğunu da vurgulayan Akçul, “Park Teknik firması kurumsallaşmış, deneyimi ve tecrübesi olan bir kuruluş. Madencilik sektöründe öyle firmalar var ki; dün turizmci olanlar bugün madencilik sektöründe faaliyet gösteriyorlar. Ben bu firmalara maden avcıları diyorum. Park Teknik ise deneyimi ve tecrübesi olan kurumsallaşmış bir firma. Bize göre verilen izin sevindirici bir gelişmedir” diye konuştu.
 
Afşin-Elbistan bölgesinin yeni yatırımlarla birlikte önemli bir enerji merkezi olacağına da değinen Akçul, Abu Dabi Emirliği tarafından yapılacak 12 milyar dolarlık yatırım ile bölge ekonomisinin de canlanacağını umut ettiklerini kaydetti.
 
Akçul, şunları söyledi:
 
“Yeni yatırımlar ile birlikte Afşin-Elbistan bölgesi Türkiye’nin enerji merkezi haline gelecek. Bu bölgede 4,5 milyar ton linyit rezervi yer alıyor. O nedenle enerji devlerinden Abu Dabi’de 12 milyar dolarlık yatırım yapmaya hazırlanıyor. Bu yatırımlarla birlikte bölgeye canlılık geleceğine inanıyorum.”
 
Çöllolarda yaşanılanlardan ders çıkartılması gerektiğini belirten Akçul, “İş kazaları son zamanlarda arttı. Maden iş kolundaki ölümlü iş kazalarında dünya birincisiyiz. Bu hepimizin bir ayıbıdır. Ben bunu iş kazalarını önleme kültürümüzün olmayışına bağlıyorum. İş kazalarıyla ilgili olarak sürekli söylediğim bir şey var. İş kazaları sadece mevzuatla olmuyor. Bizim işçi arkadaşlarımızı, sendikalarımızı ve toplumu diğer kesimini ilgilendiriyor. Bunun için çok geniş kapsamlı kampanyalar düzenlemek gerekiyor. İşçilerimizin bilinçli ve temkinli olarak çalışmalarının sağlanması için sendikalarımıza çok iş düşüyor. Bizlere, sendikalarımıza ve üyelerimize düşen çok iş var. Alınması gereken tedbirleri almak için biz kendimiz zorlamalıyız. Orada yaşanan göçükte şehit olan işçilerimizin acısını yüreğimizde taşıyoruz. Orada hayatını kaybeden işçilerin acısı, bizim acımızdır. Ancak, buradaki kömüründe bir şekilde üretilmesi, santralin enerji üretmesi gerekiyor.” şeklinde konuştu.
Editör: Haber Merkezi