En sık görülen kanser türlerinin başında akciğer kanseri geldiğini ifade eden Dr. Ayfer Kara, 1-30 Kasım Akciğer Kanseri Farkındalık Ayı dolayısıyla açıklama yaptı.

Dünyada her yıl 1.8 milyon hastaya akciğer kanseri tanısı konduğunu ve her yıl hastalığa bağlı olarak yaklaşık 1.6 milyon ölüm gerçekleştiğini söyleyen Kaya, “Akciğer kanseri tüm dünyada kansere bağlı ölümlerin en önemli nedenidir. En önemli risk faktörü olan tütün/ sigara kullanımı, dünya çapındaki kanser ölümlerinin yüzde 22’sine, akciğer kanserinden kaynaklı ölümlerin ise yüzde 71’ine neden olmaktadır. Akciğer kanseri % 70 olguda, sigara içimiyle direkt ilişkilidir. Kanserin diğer sık nedenleri ise çevresel toksik maddelere maruziyet (radon, asbest, arsenik vb.), genetik yatkınlık/ aile öyküsü, akciğerde skar dokusu oluşumuna neden olan akciğer hastalıklarıdır.” Açıklamasında bulundu.

Belirtileri hakkında bilgi veren Kara, “Geçmeyen veya giderek artan öksürük, nefes darlığı, öksürürken kan veya kanlı balgam çıkarmak, göğüs ağrısı, iştahsızlık, halsizlik, yorgunluk ve kilo kaybı, ses kısıklığı, sürekli tekrarlayan veya geçmeyen bronşit veya zatüre gibi akciğer enfeksiyonları en çok görülen belirtilerdir” dedi.

Kanserde erken tanının çok önemli olduğunu ifade eden Kara, şu ifadelere yer verdi.
“Akciğer Röntgeni ile akciğerde kitle görülebilmektedir. Ek olarak bilgisayarlı tomografi çekilmekte ve elde edilen üç boyutlu görüntü ile kitleye nasıl ulaşılabileceğine karar verilmektedir. Hastadan tomografi eşliğinde biyopsi alınabileceği gibi bazen de bronkoskopi dediğimiz ince bükülebilir bir tüple/cihazla akciğerlere ulaşılarak biyopsi alınabilmektedir. Gerekli görüldüğü takdirde farklı görüntüleme tetkikleri de yapılabilir.
Tedavi; Her hastanın tedavisi farklılık göstermekte olup, tedavi kararında hastalığın yeri, evresi, hastanın yaşı ve diğer sağlık sorunları gibi birden fazla faktör etkilidir. Multidisipliner bir çalışma gerektiren bu tedaviler; cerrahi, hedefe yönelik tedaviler, radyoterapi, kemoterapi gibi farklı seçenekleri içermektedir.
Ancak unutulmamalıdır ki;
Akciğer kanseri için erken tanı çok önemlidir. Akciğer kanserinin erken teşhis edilmesi, tedavide başarıyı şansını artırmakla birlikte ölüm oranlarını azaltmaktadır. Erken tanı için belirtiler konusunda bireylerin duyarlı olması, bazı belirtilerin ortaya çıkması durumunda hekime başvurmaları önemlidir. Ancak akciğer kanserine sebep olan tütün ve diğer kanserojen maddelerden uzak durulması çok daha önemlidir. Akciğer kanseri önlenebilir bir hastalıktır. En önemli nedeni tütün ve tütün ürünleridir! Sigarayı bırakın, hayatınızı bırakmayın!”

Editör: Haber Merkezi