Diler Elektrik Üretim Anonim Şirketi tarafından Akbayır beldesine yapılacak olan termik santraline onay çıkmadı. Çevresel Etki Değerlendirme raporuna DSİ Genel Müdürlüğü olumsuz görüş bildirdi.
6 Şubat 2013 tarihinde Akbayır Beldesi'nde yapılan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Toplantısı'nın ardından Çevre ve Şehircilik Baklanlığı'nda Kapsam ve Özel Format Belirleme Toplantısı yapıldı ve toplantı sonunda ÇED Raporu'na ret kararı çıktı.
Kapsam ve Özel Format Belirleme Toplantısı'nda alınan kararda şu ifadelere yer verildi:
"Diler Elbistan Termik Santrali Entegre Projesi hakkında hazırlanan ÇED başvuru dosyasının 4 Ocak 2013 tarihinde bakanlığımıza sunulmasına müteakip projenin yeri ve türü dikkate alınmak suretiyle İnceleme Değerlendirme Komisyonu Teşkil edilerek ÇED süreci başlatılmıştır.
Bu kapsamda ÇED Yönetmeliği'nin 9. maddesi gereğince 6 Şubat 2013 tarihinde Kahramanmaraş ilinde halkın katılımı toplantısı, 11 Şubat 2013 günü saat 14.00'te ise bakanlığımızda Kapsam ve Özel Format Belirleme Toplantısı yapılmıştır.
Söz konusu faaliyetin Çevresel Etki Değerlendirme sürecinde komisyon üyesi olan DSİ Genel Müdürlüğü, Kapsam ve Özel Format Belirleme Toplantısı'nda vermiş olduğu görüşünde 'faaliyet alanının planlama ve özel çalışmalarında son aşamaya gelinen Kavaktepe Barajı Sulama Alanı ve ön inceleme çalışmaları tamamlanan Söğütlü Barajı Sulama Alanı içerisinde kaldığı, ayrıca 20051909 nolu kömür ruhsat alanı sınırları içerisinde İl Özel İdare Genel Sekreterliği ile ortak yürütülen ve kuyu açımı, enerji nakil hattı yapımı, motopomp temini DSİ'ce yapılan ve halen geri ödemeleri devam eden Elbistan- Akbayır Sulama Kooperatifi'ne ait 14 işletme kuyusundan 9 adedi ve Elbistan-Ambarcık Sulama Kooperatifi'ne ait tüm işletme kuyuları ile 59906 nolu DSİ gözlem kuyusunun kaldığı ve yapılacak derin kazı nedeniyle kömür sahası dışında kalan Akbayır Sulama Kooperatifi'nin diğer 5 kuyusunun olumsuz etkileneceği' belirtilerek Diler Elbistan Termik Santrali Entegre Projesi'nin belirtilen alanda yapılması uygun görülmediği belirtilmiştir. DSİ Genel Müdürlüğü'nün olumsuz görüşü sebebiyle ÇED Özel Formatı verilmemiştir." - Kahramanmaraş
Editör: Haber Merkezi