Türk Parlamenterler Birliği Genel Başkanı Nevzat Pakdil, AK Parti’nin kuruluş yıl dönümü nedeniyle yazılı bir açıklama yaptı.
Türk Siyasi hayatının çalkantılarla dolu olduğunu, bunun sebebinin vesayetçi ve seçkinci bir anlayıştan kaynaklandığı ifade eden Türk Parlamenterler Birliği Genel Başkanı Nevzat Pakdil, “2001 yılında kurulan, 2002 yılında girdiği ilk genel seçimi kazanan ve 12 yıl boyunca girdiği tüm seçimlerde birinci parti çıkan AK Parti’nin başarısının arkasında yatan gerçek, kendisine destek veren geniş halk kitlelerine yönelik yeni politikalar üretmesidir” dedi.
AK Parti’nin kuruluşunun 12. yıldönümü sebebiyle yazılı bir açıklama yapan Türk Parlamenterler Birliği (TPB) Genel Başkanı ve Kahramanmaraş Milletvekili Nevzat Pakdil, “Demokrasinin bir yaşam biçimi, bir siyasi kültür olarak toplumda derinleşmesi ile birlikte tabandan destek alan, halka yönelik politikalar üreten siyasi partiler, başarıyı yakalamaktadır. AK Partinin 12 yıldır girdiği tüm seçimlerden birinci parti olarak çıkmasının arkasında yatan gerçek de budur. Bizim burada üzerinde durmamız gereken husus şudur: Demokrasi kültürünün toplumda gerekli yaygınlığa ve derinliğe ulaştırılabilmesi için “demokrasi eğitimi”ne özel bir önem vermeliyiz. Siyasal partilerin, modern siyasal sistemlerin en önemli unsurlarından biri olduğunu unutmamalıyız. Nitekim demokrasinin oluşum, gelişim ve yaygınlaşması da siyasal partiler sayesinde gerçekleşmiştir. Günümüzde siyasal partiler, halk iradesinin en etkin ve etkili bir biçimde yansıtıldığı en önemli kurumlardır” şeklinde konuştu.
“DEMOKRASİLERDE ESAS SİYASAL PARTİLER VE SEÇİM SANDIĞIDIR”
Demokrasinin dinamik bir süreç olduğunu, bu dinamizmi sağlayan en önemli unsurun da seçim sandığı olduğunu sözlerine ekleyen TPB Genel Başkanı ve Kahramanmaraş Milletvekili Pakdil, “Sürekli bir örgüte sahip olan siyasi partiler hem yerel hem de ulusal düzeyde örgütlenerek seçmen desteği aramaktadır. Yani demokrasilerde esas olan siyasal partiler ve iktidar yolunun açıldığı seçim sandıklarıdır. Bu destek arayışı toplumu dinamikleştirmekte, yeni projeleri de beraberinde getirmektedir. Çağdaş demokrasiler için seçimler yoluyla iktidara gelme örgütlü olma şekliyle sağlanmaktadır. Bu açıdan siyasal partileri demokratik çoğulculuğun ifadesi olarak değerlendirmek yanlış olmayacaktır. Demokrasiyi içlerinde özümseyen, bunu ülke içinde hayata geçiren her siyasal parti mutlaka başarılı olacaktır. Bu vesile ile geniş halk kitlelerinin desteğini alan, girdiği seçimlerde birinci parti çıkan AK Parti’nin kuruluşunun 12. yıldönümünü kutluyorum” diye konuştu.
ASKERİ MAHKEMELER 18 SİYASİ PARTİ KAPATTI
Türkiye’de siyasi partilerin isimlerinden, düşünce yapılarından dolayı kapatıldığını, bu durumun kabul edilebilir bir tarafı olmadığını belirten Türk Parlamenterler Birliği Genel Başkanı Nevzat Pakdil, “Cumhuriyet tarihinin ilk siyasi partileri dönemin Bakanlar Kurulu Kararı ile kapatıldı. 1960 darbesinden sonra Demokrat Parti, 1980 darbesinden sonra da aktif 17 parti Askeri Mahkemeler tarafından kapatıldı. Bunun yanı sıra birçok siyasi parti Anayasa Mahkemesi tarafından kapısına kilit vuruldu. Her iki kişiden birinin oyunu alan AK Parti için de 2008 yılında kapatma davası açıldı. Oysa bir siyasi partiyi halk desteğini çekerek kapatır. Eğer şiddet yoksa fikirleri savunan siyasi partilerin kapatılmasını doğru bulmuyoruz. Son yıllarda demokratikleşen demokrasi anlayışımızda da yapılan hukuki düzenlemelerle siyasi partilerin kapatılması zorlaştırılmıştır. Bu memnuniyet verici bir durumdur” diyerek açıklamasını tamamladı.
 
Editör: Haber Merkezi