Kahramanmaraş Esnaf ve Sanatkârlar Odalar Birliği adına çelengi Başkan Ahmet Kuybu bıraktı.

Daha sonra Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye bandosu eşliğinde saygı duruşunda bulunup İstiklal Marşı okundu.

Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Kahramanmaraş Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ahmet Kuybu yaptı.

Kuybu, ahilik kültürüne sahip çıkılması gerektiğini ifade etti.

Ahilik Haftası münasebetiyle düzenlenen programa katılan Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Güngör, “Ahilik ortaya koyduğu ilkeler ve geliştirdiği evrensel dil itibariyle toplumun tüm kesimine rehberlik etmektedir” dedi.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği’nin düzenlediği Ahilik Haftası Kutlama programına katıldı.Demokrasi Meydanında düzenlenen törene Başkan Güngör’ün yanı sıra Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan, TBMM İçişleri Komisyonu Başkanı ve AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Celalettin Güvenç, AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili İmran Kılıç, AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Ahmet Özdemir, AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Mehmet Cihat Sezal, Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Ahmet Kuybu, STK temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Bu kutlu mirasa derin bir saygı duyuyorum

Program kapsamında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Güngör, “Bu vesileyle başta bu mübarek ocağa adını veren büyük veli, kâmil insan Ahi Evren’i, yüzyıllar boyunca bu kutlu ocağın ve geleneğin mensubu tüm ahileri, esnaf ve sanatkârımızı saygıyla, rahmetle ve minnetle anıyorum. Bu kutlu mirasa derin bir saygı duyduğumu ifade etmek istiyorum.Ahilik teşkilatına kaynaklık eden akım ve oluşum fütüvvet, yani yiğitlik teşkilatıdır. Gerek fütüvvet teşkilatı gerek ahilik oluşumu; gerek ortaya koyduğu prensipler ve ilkeler ve gerekse geliştirdiği evrensel dil itibariyle sadece esnaf kesimini değil toplumun tüm kesimlerine rehberlik edecek misyon yüklenmiş ve ifa etmiştir. ” dedi.

Ahilik İnancımızla Yoğrulmuştur

Konuşmasının devamında Ahilik teşkilatının temelini İslam kardeşlik hukukunun oluşturduğunu belirten Başkan Güngör sözlerini şöyle sürdürdü; “İslam kardeşlik hukukunun en ileri düşünceleri bu teşkilatın temelini oluşturmuş; kardeşini kendisine tercih etme, sevgiyi esas alan ilişkiler bütünü, kini, hasedi, öfkeyi, bencilliği kısaca yüksek İslam ahlakının vazettiği beşeri ilişkiler öğretisini sosyal ve ticari hayata özümsetmiş ve benimsetmiştir. Aldatmama, yani günümüz ifadesiyle  ayıplı mal satmama, ürün ve hizmet kalitesi, satış sonrası hizmet, ürünün arkasında durma, kalite gibi çağdaş dünyanın birçok kanun metni ve hukuk ilkeleriyle, onca kurumla  gerçekleştirmeye çalıştığı  hedefleri, ahd,söz, vefa gibi derin kavramlarla ve ruh terbiyesiyle, insan vicdan, duygu ve eylemlerini kontrol altına alabilmiş ve mükemmel bir otokontrol sistemi inşa etmiştir. İşte ahilik haftasında üzerinde asıl durulması gereken husus ve dikkat kesilmemiz gereken mesele bu tarih muhasebesini olanca açıklığıyla ve gerçekliğiyle yapıp, neleri kaybettiğimizi, bu kayıpların devlet, millet ve nesil açısından meydana getirdiği kayıpları, acı da olsa görerek bugün gerek yönetici düzeyinde gerekse esnaflarımız düzeyinde üzerimize düşen görevleri yapma sorumluluğu ve bilinci olmalıdır. Ve kesinlikle bilmeliyiz ki bu anlayışı güncelleştirerek inşa etmeden ne ticari hayatımız ne üretim hayatımız ne de toplumsal hayatımız da insan odaklı bir gelişme sağlanamayacaktır.”

Editör: Haber Merkezi