Anadolu Gençlik Derneği (Agd), İstanbul'da bulunan Ayasofya Müzesi'nin tekrar cami olarak ibadete açılması için Türkiye genelinde imza kampanyası başlattı. 'İmzanla Zincirleri Kır' ismi verilen imza kampanyası, Agd Elbistan Şubesi tarafından da sürdürülürken, kampanya 17 Mayıs'a kadar sürecek.
İbrahim Karaoğlanoğlu Meydanı'nda imza kampanyasını başlatan Agd Elbistan Şubesi, burada bir de basın açıklaması yaptı. Saadet Partisi Elbistan İlçe Başkanı Ali Eminoğlu, Eğitim-Bir-Sen Temsilcisi Tahsin Çıplak, Diyanet-Sen Temsilcisi Ahmet Çelik ve çok sayıda vatandaşın katıldığı kampanyada bir konuşma yapan Agd Elbistan Temsilcisi Ömer Polat, şunları söyledi:
"29 Mayıs 1453 yılında fethedilen İstanbul, hangi inançtan olursa olsun her insan için adaleti tesis etme çabasında olan ve hakkı üstün tutan anlayışın 560 yıldır sembolü olan bir şehirdir. İstanbul fethedildiğinde Fatih Sultan Mehmet Han tarafından camiye dönüştürülen Ayasofya ise hem bu fethin sembolüdür, hem de adaletin zulme karşı üstünlüğünün bir timsalidir.
İstanbul'un 1204'de Latinler tarafından istilasında yağmalanan ve tahrip edilen ve daha sonra tekrar Bizans'ın eline geçtiğinde bir harabe şeklinde olan, birkaç kez onarım gören buna rağmen azametine yakışır bir ilgiyi göremeyen Ayasofya, fetihten hemen sonra temizlenip camiye dönüştürülmüştür. İstanbul'un ilk Cuma namazı burada kılınmıştır. İlk Cuma namazının hutbesini Fatih Sultan Muhammed okumuş, namazı da Akşemseddin kıldırmıştır.
482 yıl cami olarak müminlerin gözbebeği olan Ayasofya 24 Kasım 1934'te bir oldubittiyle müze haline getirilmiştir. Bu dönüşüm milli irade hiçe sayılarak Bakanlar Kurulu kararı ile gerçekleştirilmiştir. Bu kararı içeren vesikanın doğruluğu bile şüphe götürmektedir. Cumhurbaşkanının imzasının taklit edildiği ve kararname numarasının da geriye dönük olduğu konuşulmaktadır. Velev ki imzalar ve belgeler gerçek dahi olsa alınan bu karar yanlış bir karardır. Birilerinin 'Ayasofya'nın aslı kilisedir, öyle de kalmalıdır' demeleri ise 'Eskiden İstanbul Bizans'ındı, şimdi İstanbul'u onlara geri vermeliyiz' demekten farksızdır.
Biz bu amaçla Anadolu Gençlik Deneği mensupları olarak Ayasofya Camii'nin tekrar ibadete açılabilmesi için 25 Nisan-17 Mayıs tarihleri arasında ülke genelinde 'İmzanla Zincirleri Kır' adlı bir kampanya başlatmış bulunmaktayız. Hedefimiz on milyon imzaya ulaşmaktır. Ayasofya Camii'nin açılışı hakkı üstün tutan, mananın yeniden İstanbul tarafından kuşanılması olacaktır. İstanbul'un Fethinin 560. yıl dönümüne yakışan budur ve elbette Ayasofya Camii açılacaktır." -
 
Editör: Haber Merkezi