Parmak İzi Uzmanı Hacı İsmail Çıngı ve ekibi; Doç. Dr. Şebnem Özdemir, Mustafa Yılmaz, İsmail Furkan Gürün, Ece Leventoğlu, Parmak izi analizinden kişilerin nasıl öğrenebildiğini gösteren karne yapmayı başardı.

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Eğitim Bilimleri Yüksek Lisans Öğrencisi olan hemşehrimiz Hacı İsmail Çıngı ve ekibi, finalleri bu yıl Samsun’da gerçekleşen Teknofest Karadeniz’de Eğitim Teknolojileri Yarışmaları’nda alanında yapmış oldukları proje ile 37 bin ekibi geride bırakarak son 3’e kalmayı başardı.

Parmak izi ile analizinin nasıl yapıldığından bahseden Hacı İsmail Çıngı, “Bireyin 10 parmak izi parmak izi tarayıcı kiti ile PAPBİL programına taranır. Program tüm parmak izlerini tek tek kod veriye dönüştürerek kendi kod verileri ile eşleştirmeler yaparak analiz eder. PAPBİL operatörü (parmak izi uzmanı) programda parmak izi tarama esnasında, oluşacak hata paylarını en aza indirmek için bireyin parmak izlerini gözlem yoluyla inceler. Yaşı küçük bireylerin parmak izlerinin tam gelişmemiş olması, parmak izlerinin cilt yapısı itibarı ile yıpranmış olması, parmak izi yüzeyinde boya, ter, kesik, olması, bireyin parmak izinin parmak izi okuyucuya tam yerleştirememesi gibi uygulama hataları olabilmektedir. Bu hataları önceden ön görmek ve en aza indirmek için operatör bireyin parmak izlerini gözlem yaparak inceler. Analizlerini programa işler. Program çoklu analiz yöntemi ile bu verileri önceki verilerle tekrar analiz yapar. Kod bilgilerini anlamlı veriler haline getirerek okunması mümkün olan rapor metnine dönüştürüyor. Bu işlem komutu programa verilince rapor çıktısı hazırlanır. Bu komutla birlikte PAPBİL bireyin parmak izlerinin tamamını kalıcı olarak siler. Böylelikle 6698 sayılı kişisel veriler kanununa tam riayet edilir. Rapor dijital ya da evrak çıktısı olarak bireye teslim edilir. Bir nüshası ise Psikolojik Danışman ve Rehberlik Uzmanına gönderiliyor” dedi.

Belli insan gruplarında parmak izlerinin benzerlik gösterdiğine değinen Hacı İsmail Çıngı, “2017 yılında yaptığımız araştırmada parmak izlerinin belli insan gruplarında benzediğini fark ettik. Araştırmamızı derinleştirdiğimizde belli yetenek gruplarındaki insanların parmak izlerinde anlamlı bilgiye rastladık. Daha sonra bu yetenek gruplarındaki insanların nasıl öğrendiği ile alakalı yetenekleri, kabiliyetleri, bilgiyi belleğe işleme teknikleri, kas tipleri ve öğrenme stilleriyle alakalı rehberlik yapabilecek bir yapay zeka programı geliştirdik. Parmak izlerini analiz ediyoruz” dedi.

Yapılan analiz sonucu öğrenme karnesi verdiklerine değinen Çıngı, “Amacımız bilimsel bir mecrada bilimi eğitime katmak. Çünkü çok yetenekli çocuklarımız bazı yanlış uygulamalarla değerlendirilemeden kaybedilebiliyor. Kimi insan görerek, kimi duyarak, kimi sembolik, kimi uygulayarak kimi de hayal kurarak öğrenir. İnsanlar nasıl daha kolay öğrendiğini artık biliyor ama bunun bilincine varan kişinin yaşı itibarı ile eğitim-öğretim hayatı çoktan bitmiş oluyor. O yüzden bizler çocuklarımızın nasıl daha kolay öğrendiğini gösteren bir öğrenme karnesi veriyoruz. Bu süreçte de parmak izinden öğrenme karnesini oluşturduğumuz çocuğa rehberlik ediyoruz. Biz bu işlemi 5-6 yaşındaki çocuklara yaptığımızda eminin o çocukların öğrenimini kolaylaştırmada çok faydamız olacak” dedi.

Editör: Haber Merkezi