Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi AD öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Ali Erdal Karakaya’nın tasarlayıp, geliştirdiği ‘Geçici Periton Diyaliz Kateteri ve Aparatları’ Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillendi.

Afşinli hemşerimiz Dr. Ali Erdal Karakaya, böbrek yetmezliğine girmiş ve geçici diyaliz ihtiyacı olan bebek ve çocukların, geçici periton diyalizi olmalarını sağlayan ‘Geçici Periton Diyaliz Kateteri ve Aparatları’nın patentini aldı.

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi tarafından desteklenen ‘Geçici Periton Diyaliz Kateteri ve Aparatları’ ile kateter tıkanması sorunun korkulu rüyası olmaktan çıkacağını belirten Karakaya, “Bu aparat böbrek yetmezliğine girmiş ve geçici diyaliz ihtiyacı olan bebek ve çocukların, geçici periton diyalizi olmalarını sağlıyor. Periton diyalizi sırasında katetere bağlı birtakım sorunlar yaşana biliyor. Piyasada hali hazırda kullanılan modellerden farklı olarak bizim kateterimizde tıkanıklığı önleyici yapısal değişiklikler eklendi , ayrıca setimizin içinde tıkanıklık oluştuğunda açmak için özel çubuğu da mevcuttur. Bu kateter kuvöz veya yatak başında hastalara kolayca uygulanabilmektedir. Kateter tıkanması hem kateteri uygulayan hekimin ve hem de bakım yapan ve diyaliz uygulayan hemşirenin korkulu rüyası olmaktan çıkacaktır. Hedefimiz ilk fırsatta üretim aşamasına geçip klinik uygulamaya geçmektir. Böylece tıbbi malzemeyi ithal etmek zorunda kalmayacağımız gibi ihraç da edebilmeyi hedefliyoruz.” açıklamasında bulundu.

Editör: Haber Merkezi