Afşin İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından düzenlenen geziyle Kayseri Tarım Fuarına katılan Afşinli çiftçi Sait Aslantaş, fuarda gördüğü sistemi kendi arazisinde kurdu.
İlçeye bağlı Tanır beldesinde babasından kalan arazide uzun yıllardır şebeke elektriği kullanarak sulama yaptığını ifade eden Aslantaş, "Panellerin bulunduğu Kuruhan mevkisi tamamen kurak ve elektrik bulunmayan bir yerdi. İlçe tarım müdürlüğümüzün yardımıyla Kayseri fuarına katıldım. Orada tanıştığım firma yetkilileri ile görüşmelerim neticesinde elektrik bulunmayan bu arazime elektrik panelleri kurdurdum. Sulamama, büyükbaş hayvanlarımın süt sağımı ve kulübemdeki elektrik ihtiyaçlarım şimdi buradan karşılanmaktadır. Panel kapasitelerini ve sulama işlemlerini daha da artırmak istiyorum. Bu konuda yardımlarından dolayı İlçe Müdürlüğüne ve firma yetkililerine teşekkür ederim" diye konuştu.
Afşin İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hüseyin Öner ise su pompalama sistemlerinin güneş enerjisinin en verimli kullanıldığı alanlardan biri olduğunu, enerji maliyetinin en aza indirmesi nedeniyle de alternatif enerji kaynaklarına üreticilerin taleplerinin her geçen gün arttığı söyledi. Öner, "Tarımsal sulamada kullanılan güneş enerjisi sistemi pompa, pompa kontrol ünitesi, solar paneller ve isteğe bağlı aküden oluşuyor. Akü sayesinde farklı zamanlarda da kullanılma imkanı bulunan sistemde, ayrıca isteğe bağlı havuz yapılarak da Güneşli havalarda çekilen su kullanılabiliyor" ifadelerini kullandı.
Editör: Haber Merkezi