Afşin Kaymakamlığı ile Belediye Başkanlığı tarafından, ‘Ashab-ı Kehf Belgeleri' ve 'Ashab-ı Kehf Camii Şerifi’ isimli kitapların tanıtım toplantısı düzenlendi.

Afşin Belediyesi Sebahattin Atalay Kültür Merkezinde gerçekleştirilen tanıtım toplantısında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesinde yer alan Afşin Ashab-ı Kehf Külliyesi ile ilgili ferman, berat gibi tarihi belgelerin bir araya getirilmesiyle oluşturulan kitap ile yapımında Osmanlı ve Selçuklu mimarisini buluşturan Ashab-ı Kehf Camii Şerifinin yapılış hikayesini anlatan kitap protokol ve vatandaşlara tanıtıldı.

Ashab-ı Kehf Külliyesi’nin bütün dünyadan ziyaretçi çeken önemli bir inanç turizmi merkezi olduğunu aktaran Afşin Kaymakamı Ahmet Can Pınar, “Afşin Belediyesi Kültür Yayınları tarafından ilçe envanterine kazandırılan iki önemli eserin tanıtımı için bir araya geldik. İlk kitabımız Ashab-ı Kehf Külliyesi ile alakalı ve literatürde bulunan tüm tarihi bilgi ve belgelerin kronolojik sıralamayla tek bir eserde buluştuğunu görüyoruz. Ashab-ı Kehf Külliyesi ülkemizin inanç turizminin destinasyon noktalarından biri. Bir takım bilgi ve belgeler bu kitapta ilk defa yer alıyor.” diye konuştu.

Ashab-ı Kehf Camii Şerifinin ilçenin sembol yapısı olduğunu aktaran Pınar “İkinci kitabımızda da Afşin’imize kazandırılan Ashab-ı Kehf Camii Şerifinin tanıtılmasıyla alakalı. Bu cami çok büyük emekler sarf edilerek ortaya çıkan bir yapı oldu. Camimizde sadece ibadet değil içerisinde kuran kursu, her yaştan vatandaşlarımızın yararlanabileceği kütüphane, çalışma salonu bulunan çok yönlü bir eser Afşin’imize kazandırıldı. Her şehrin sembol yapıları vardır. Ashab-ı Kehf Camii Şerifi de gelecek nesillere aktarılacak bir miras olacağına inanıyorum. Camimizin ilçemize kazandırılmasını sağlayan ve fikir babası olan Cumhurbaşkanımız Başdanışmanı Sefer Turan’a teşekkür ediyorum. Yapım sürecinde emekleri bulunan İsmail Palakoğlu Hocamıza, önceki dönem ilçe kaymakamımız Ali Edip Budan’a, Belediye Başkanımız Mehmet Fatih Güven’e, İlçe Müftümüz Hayrullah Balta’ya, mimarisinde, yapımında görev alan tüm çalışanlarına ve tüm hayırseverlerimize teşekkür ediyorum” açıklamasında bulundu.

Afşin Belediye Başkanı Mehmet Fatih Güven de, Anadolu coğrafyasında kesintisiz 700 yıl devam eden tek vakıfın Afşin Ashab-ı Kehf Külliyesi Vakfı olduğunu söyledi.

Güven, “Ashab-ı Kehf Külliyesi hepimizin göz nuru ve ecdadımızdan bize kalan bir miras. Külliye, Doğu Roma, Selçuklu, Dulkadiroğlu Beyliği ve Osmanlı Devleti dönemlerine ait izler taşıyor ve günümüzde de vakıf kültürü devam ediyor. Anadolu coğrafyasında kesintisiz 700 yıl devam eden tek vakıf Ashab-ı Kehf Külliyesi Vakfıdır. Afşin Asahab-ı Kehf,  Osmanlı döneminde de günümüzün tabiriyle özel hukuk hükümlerine tabi kılınmış, vakıf ile ilgili her türlü tasarrufu sultan beratına bağlı olan bir külliye olmuştur. Osmanlı İmparatorluğunda Haremeyn Vakıfları olarak adlandırılan Mekke, Medine ve Kudüs’teki vakıflarla Asahab-ı Kehf hukuksal olarak aynı statüde tutulmuş.  Ashab-ı Kehf Belgeleri kitap çalışmamızda Cumhurbaşkanımız Başdanışmanı Sefer Turan’ın desteğiyle Cumhurbaşkanlığı arşivleri ve Vakıflar Genel Müdürlüğü arşivleri araştırmacılar tarafından tarandı. Külliyemizle ilgili olarak ne kadar bilgi varsa bir araya getirilerek bu eser ortaya çıktı.” açıklamasında bulundu.

Ashab-ı Kehf Camii Şerifi ile şehri simgeleyebilecek, gelecek nesillere aktarabilecek bir eserin Afşin’e kazandırıldığını aktaran Güven, “Camimizin mimarisi, dizaynı, camiyi süsleyen hat yazıları gibi her ayrıntı çok ince düşünülmüş ve saygın ustaların elinden geçti. Camii Şerifi süsleyen hat yazıları dünya çapında ün kazanmış hattatların elinden geçti. Ahşap işçiliği el emeği göz nuru, mermer çalışmaları da aynı şekilde. Tüm bunların bir araya gelmesiyle Ashab-ı Kehf Camii Şerifi Afşin’imizin simgelerinden biri oldu. Bu eserin ortaya çıkmasında fikir babası olan Cumhurbaşkanımız Başdanışmanı hemşerimiz Sefer Turan’a başta olmak üzere ve emekleri bulunanlara, desteklerini esirgemeyen hayırsever vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum” ifadelerine yer verdi.

Konuşmaların ardından katılımcılara ‘Ashab-ı Kehf Belgeleri’ ve ‘Ashab-ı Kehf Camii Şerifi’ kitaplar dağıtıldı.

Toplantıya, Kaymakam Adayı Koray Yanıktepe, Afşin İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Özgür Gümüşay, İlçe Emniyet Müdürü Metin Cengiz, İlçe Milli Eğitim Müdürü Fatih Kaba, İlçe Müftüsü Hayrullah Balta, kamu ve kurum amirleri, sivil toplum örgütü temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.

Editör: Haber Merkezi