Afşin’de 1500 rakımlı vadide yetişen ve 3 haftalık ömrü bulunan ters laleler, Maraş işi, minyatür, ahşap oyma, iğne oyası, katı tekniği, ceviz oyma, lazer kazıma aplikasyon ve yorganlama tekniği gibi çalışmalarla günlük hayata aktarılmaya çalışılıyor.

Kahramanmaraş Olgunlaşma Enstitüsü atölye çalışmaları kapsamında Afşin’e bağlı Tanır Mahallesinde yetişen “Ağlayan gelin”, “Hüzün çiçeği” olarak da bilinen endemik bitki türü ters lale figürlerini geleceğe taşıyor.

Kahramanmaraş’ın coğrafi işaretli "Maraş işi" olarak da bilinen geleneksel el sanatı "sim sırma" işlemeciliği, iğne oyası, ahşap oyma ve minyatür tekniğiyle Kahramanmaraş Olgunlaşma Enstitüsünde yapılan Afşin’in nadide çiçeği ters lale çalışmaları göz dolduruyor.

Maraş işini tanıtmak ve farkındalık oluşturmak adına yapılan ters lale çalışmalarını Tanır’daki ters lale bahçesine getirerek sergileyen Kahramanmaraş Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Mutlu Arslantürk, “Değerlerimizi, günlük hayatta var kılmaya çalışıyoruz” dedi.

Afşin’de yetişen ters lalelerin tanıtımını sağlamak, geleneksel el sanatlarını gelecek kuşaklara aktarmak adında farklı tasarımlar ve yorumlamalar yaptıklarını ifade eden Kahramanmaraş Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Mutlu Arslantürk, “2018 yılından buyana Kahramanmaraş ve bölgesinin yöresel ve kültürel değerlerinin tanıtımı bunların gelecek kuşaklara aktarılması için çalışmalar yapıyoruz. Milli Eğitim Bakanlığına bağlı bir kurum olarak Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü kapsamında faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Afşin’de yetişen ve değerli bir endemik bitki olan ters lale üzerinde Kahramanmaraş Olgunlaşma Enstitüsü olarak farklı geleneksel sanatları kullanarak tasarımlar, yorumlamalar yaptık. Afşin’e özgü olan bu nadide çiçeği, güzelliği bizden sonra gelen kuşaklara aktarmayı amaçladık. Okulumuzda bir çok atölyemiz var ve farklı tekniklerle bölgenin yöresel ve kültürel değerlerini işleniyor.” açıklamasında bulundu.

Yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Aslantürk, “Ceviz oyma tekniğiyle ters laleyi çerçeveye işledik, içerisinde ise ebrulu kağıtların hacimli kompozisyonlar oluşturulması işlemleriyle yapılan kartı tekniği uygulanan bir ters lale yorumlaması var. Başka bir ürünümüzde iğne oyası tekniğini kullandık. Farklı tekniklerin kullanıldığı atölyelerimizde ters lale figürünü birçok el sanatı tekniğiyle yapmaya çalıştık. Bu çalışmalar uzun uğraş ve emek isteyen ürünler ve tasarımlar. Değerlerimizi, günlük hayatta var kılmaya çalışıyoruz. Bazen biraz daha hızlı, kolay ulaşabilir ve yaygınlaştırılabilir tekniklere de ihtiyacımız oluyor. Bu anlamda sanayi makinasıyla doğal deri üzerine işlenen bir ters lale figürümüz var fakat bakır işlemeciliği sanatımızı kullanarak yaptığımız bakır tabağa uyguladık. Yine minayatür tekniğiyle yaptığımız bir ters lale figürümüz oldu.” diye konuştu.

Ters lalelerin arasında Maraş işi işlediklerini ifade eden Aslantürk, “Kahramanmaraş kendi ismiyle dünya nakış literatürüne 3 önemli işleme tekniği sunmuş bir şehir. Bunlardan biri Maraş işi ve bu tekniğin kullanıldığı bir ters lale çalışmamız da oldu. Maraş işini daha fazla farkındalık oluşturmak, tanıtımımızın güçlenmesi adına canlı ters lalelerin kendi coğrafyasında işliyoruz. Kahramanmaraş Olgunlaşma Enstitüsü olarak bu kültüre, bu coğrafyaya faydalı olabilmek için bu çalışmalara devam edeceğiz.” ifadelerine yer verdi.

Editör: Haber Merkezi