Afşinbey İlköğretim Okulu bahçesinde 1960’lı yıllarda bulunduğu ve halen toprak altında olduğu söylenen mozaik kalıntılarının gün yüzüne çıkartılması için çalışma başlattı.

Müzeler Genel Müdürlüğü ve Kahramanmaraş Müze Müdürlüğü kontrolünde gerçekleştirilen kazı çalışmalarını inceleyen Afşin Belediye Başkanı Mehmet Fatih Güven,  “Aşinbey İlköğretim okulunun bahçesinde bulunan mozaikler Afşin-Efsus kentinin tarihine ışık tutacağına inanıyoruz” dedi.

Çalışmalar hakkında bilgi veren Güven, “Efsus Turan Mahallesi, Afşinbey İlkokulu bahçesindeki kazı ve araştırmalar Müzeler Genel Müdürlüğü ve Kahramanmaraş Müze Müdürlüğü işbirliğinde başlattık. Meclis üyelerimiz ile birlikte yapılan çalışmalar hakkında Kahramanmaraş Müze Müdürü Safinaz Acıpayam’dan çok değerli bilgiler ve açıklamalar aldık. Bu çalışmanın ilçemizin tanıtımı ve tarihine ışık tutacağına inanıyor, emeği geçenlere teşekkür ediyoruz” açıklamasında bulundu.

-İlk Adım Yeşil Afşin Gazetesi’nden Gelmişti

2005 Yılında Yeşil Afşin Gazetesi, Afşinbey İlköğretim Okulunun bahçesinde bulunan tarihi eserin gün yüzüne çıkması için ”Afşin’in Gizli Tarihi Gün Yüzüne Çıkıyor” başlığıyla, mozaikleri manşete taşımıştı.

Bu çalışmalar neticesinde Kahramanmaraş İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nü harekete geçirmişti. Kültür ve Turizm Müdürlüğü 2009 Kasım ayında, Afşinbey İlköğretim Okulu bahçesindeki mozaiklerle ilgili incelemelerde bulunmuşlardı.

-Afşinbey İlköğretim Okulu Sit Alanı İlan Edildi

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü buranın sit alanı ilan edilmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıklarını ve Müzelere Genel Müdürlüğü Adana Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na başvuruda bulundu. Adana Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kuruluda Afşinbey İlköğretim Okulunu 24.12.2009 tarihinde 1. derece arkeolojik sit alanı olarak ilan etti.

Editör: Haber Merkezi