Kahramanmaraş'ın milli mücadelesinin 100. yılı etkinlikleri kapsamında Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Afşin Meslek Yüksekokulu (MYO) tarafından ‘ceviz ıslahı ve çeşitleri’ konulu konferans düzenlendi.

Afşin Meslek Yüksekokulu Hayati Vasfi Taşyürek Konferans Salonunda düzenlenen konferansta konuşma yapan KSÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Sütyemez, Türkiye’de ilk ceviz çeşidi geliştiren ve melezleme ile ceviz çeşidi ıslah edip tescil eden ilk üniversitenin Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi olduğunu söyledi.

2018 yılında dünya pazarında bitki ıslahının yıllık 55 milyar dolar gibi ekonomik hacme sahip olduğunu belirten Prof. Dr. Mehmet Sütyemez, “ Bitki ıslahının ekonomiye katkısı çok önemli. Dünya genelinde ıslah çalışmaları sonucu en büyük payı ABD, ardından Çin ve Fransa almakta. Türkiye ise bu pazardan 1,2 milyar dolar gibi küçük bir paydan faydalanıyor” dedi.

Anadolu'nun cevizin anavatanı olduğunu belirten Prof. Dr. Mehmet Sütyemez, ülke genelinde tohumdan yetişmiş ceviz ağacı potansiyelinin oldukça fazla olduğunu belirterek, şu ifadelere yer verdi:

“Ceviz artık bir meyveden çok sağlık için kullanılan tablettir. Birçok bilim insanı ve uzman sağlık için günde en az 3 adet ceviz tüketilmesini öneriyor. Asil bir meyve olan cevizi yetiştirmek kolaydır. Üreticiye ekonomik olarak yüksek getiri sağlayan cevizin ağaçtaki kilo fiyatı en son 35 lira oldu. Cevizden başka ağacın üzerinde kilosu 30-35 liraya satılan meyve yok. Türkiye’de yaklaşık 10 milyon adet meyve ceviz ağacı bulunuyor ve yılda 215 bin ton ceviz üretimi yapılmakta. Türkiye’de Kahramanmaraş ceviz üretimi noktasında ilk sırada yer almaktadır. Türkiye’de meyve çeşit tescilinde Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi olarak 9 adet ile yine ilk sırada yer alıyoruz. İnşallah 2020-2021 yılında 17 adet daha yeni melez çeşidi daha yaparak bu sayıyı 26’ya çıkartacağız ve hepsini ülkemize hediye edeceğiz.”

Bitki ıslah çalışmaları sonucunda Afşin’de yetişen ceviz çeşidinin ‘Efsus 46’ ismi ile milli çeşit listesinde yerini aldığını ifade eden Prof. Dr. Sütyemez, “Üniversitemiz ceviz ıslah çalışmaları kapsamında Afşin’in Binboğa Dağları eteklerinden selekte edilen ceviz çeşidi üzerinde yıllardır yapılan araştırmalar 2019 yılında neticelendi. Upov kriterlerine göre standart çeşit özellikleri belirlenen bu ceviz çeşidi Afşin’in eski adı olan “Efsus 46” ismi ile milli çeşit listesinde yerini aldı. Meyve iriliği öne çıkan bu çeşit, ceviz yetiştiriciliğine tüm müsait alanlarda rahatlıkla yetiştirilebilir özelliklere sahip. Ağaç verim değerlerinin ve iç kalite özelliklerinin yüksekliği yanında meyvelerinin çok iri olmasıyla dikkat çeken Efsus 46 taze tüketime çok uygundur. Efsus 46 ceviz çeşidi, verimlilik ve meyve iriliği gibi üstün özelliklere sahip olmasından dolayı ceviz yetiştiriciliğine uygun her bölge için tavsiye edilebilir” diye konuştu.

Afşin Meslek Yüksekokulu Müdür Doç. Tamer Rızaoğlu da, “Ceviz Islahı ve Çeşitleri’ konulu konferansı Kahramanmaraş'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 100. Yılı etkinlikleri kapsamında düzenledik. Üniversitemizde ceviz konusunda önemli çalışmalara imza atıldığına şahit oluyoruz. Afşin'imizde, özellikle Sevin grubu mahallelerinde ve Binboğa Dağlarının eteklerinde yetişen ceviz çeşidinin tescil edilerek Efsus 46 ismin verilmesi bizleri ayrıca sevindirdi. Emeklerinden dolayı KSÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Sütyemez’e ve ekibine teşekkür ediyorum” açıklamasında bulundu.

Konferansa, Afşin Belediye Başkanı Mehmet Fatih Güven, İlçe Emniyet Müdürü Dr. Ali Semerci, İlçe Tarım ve Orman Müdürü İlbey Demir, Afşin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bekir Sıtkı Can, mahalle muhtarları ve vatandaşlar katıldı.

Editör: Haber Merkezi