Afşin’de üretilen ünlü Koçovası sarımsağı, kırmızıbiber, kemik suyu ve 7 çeşit baharatın karışımıyla elde edilen "Afşin çamanı" coğrafi işaret belgesiyle koruma altına alınması için proje sözleşmesi imzalandı.

Afşin İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muttalip Kurt, Afşin Çamanı’nın markalaşması için Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA) ile İlçe Tarım Müdürlüğü arasında, coğrafi işaret alınması teknik destek projesi sözleşmesinin imzalandığını söyledi.

Afşin’de üretilen Koçovası sarımsağının coğrafi işaret belgesiyle koruma altına alınması için proje sözleşmesi imzalanmasından sonra 200 yıllık yöresel lezzet Afşin Çamanı'nın markalaşması için girişimlerde bulunduklarını aktaran Kurt, “Afşin’imizde her hanenin mutfağında rahatlıkla bulunabilinecek yöresel lezzetimiz çamanın coğrafi işaret alınması teknik destek danışmanlığı projemizi hazırladık  ve Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı’na hazırladık. Projemiz, DOĞAKA Genel Sekreteri Onur Yıldız, Kahramanmaraş Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürümüz İhsan Ali Emiroğlu’nun katılımlarıyla imzalandı.”dedi.

Sözleşme neticesinde DOĞAKA tarafından belirlenen heyetle Afşin Çamanı için dosya hazırlanacağını belirten Kurt, “ İlçemizde üretilen çamanın içeriği, özellikleri, besleyici değerlerini gösteren ve coğrafi işaret alınması için patent enstitüsüne başvurabileceğimiz dosya DOĞAKA tarafından oluşturulacak. Çaman dosyasının hazırlanmasının ardından proje ortağımız olan Afşin Ticaret ve Sanayi Odası ile birlikte en kısa zamanda isim hakkının alınması patent enstitüsüne müracaatta bulunacağız.” diye konuştu.

Afşin’in tarım değerlerini ve yöresel tatlarını koruma altına alarak tanıtmak için ellerinden geleni yapmaya çalıştıklarını aktaran Kurt, konuşmasına şöyle devam etti:

“Afşin’de üretilen çamanda kullanılan sarımsak bölgemizin öne çıkan değeri Koçovası sarımsağı, yine içerisinde Kahramanmaraş’ımız ve Afşin’imizin meşhur Maraş biberi, et suyu ve 7 çeşit baharattan oluşuyor. Yörenin bütün lezzet değerini içinde barındıran Afşin çamanını Türkiye’ye tanıtmak istiyoruz. İlçe tarım olarak her zaman üretim ve üreticinin yanında olmaya çalışıyoruz. İlçemizde güzel bir proje kültürü oluştu. Bu süreçte çalışmalarımızda emeği geçen ve desteklerini esirgemeyen Afşin Kaymamamız Ali Edip Budan, Kahramanmaraş Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürümüz İhsan Ali Emiroğlu ve İlçe Tarım Müdürlüğü ziraat ve gıda mühendislerimize teşekkür ediyorum.”

Editör: Haber Merkezi