Bölgedeki 131 bin 740 dekar araziyi suya kavuşturmak için Hurman Çayı üzerine inşa edilecek Karakuz Barajı ile 239 bin 860 dekar araziyi kavuşturacak Adatepe Barajı için 2023 yılı işaret edildi. Yapımı yıllardır ertelenen ve çiftçinin dört gözle beklediği Karakuz Barajı’nın ve Adatepe Barajının tamamlanmasıyla Afşin'in verimli topraklarının suya kavuşacak.

Aycan’ın soru önergesine verilen cevapta, Afşin ve Elbistan’ı yakından ilgilendiren Adatepe, Karakuz ve Kavaktepe Barajları ile ilgili somut bilgiler yer aldı.

Tarım ve Orman Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı’nca gönderilen resmi yazıda, “Adatepe Barajı ve Cansuyu HES tamamlanmıştır. 239 bin 860 dekar zirai alanın modern sulama sistemi ile sulanmasını sağlayacak olan Adatepe Barajı Sulama Projesi 3 ayrı kısım olarak ihale edilmiştir. 2023 yılına kadar tamamlanması hedeflenen projenin birinci kısmında %36 fiziki gerçekleşme sağlanmış olup, diğer kısımlarda Arazi Toplulaştırma ve Tarla İçi Geliştirme Hizmetleri devam etmektedir. 18.360 dekar arazi 2020 yılında sulamaya açılabilecektir.

Kahramanmaraş Karakuz Projesi'nde DSİ ile Toplu Konut İdaresi (TOKİ) arasında yapılan Karakuz Barajı Sulaması inşaat ihalesi 30.06.2020 tarihinde yapılmıştır Karakuz Barajı inşaatı ihalesi ise 29.07.2020 tarihinde yapılacaktır. Karakuz Projesi'nin 2023 yılına kadar tamamlanarak, 131.740 dekar alanda modern sulama sistemini çiftçilerimizin hizmetine sunulması hedeflenmektedir.

Kavaktepe Projesi'nin Baraj ve Sulama şebekesinin proje yapımları tamamlanmış olup, 2021 yılı Yatırım ve Uygulama Programına teklif edilen projeler arasında yer almaktadır. Proje ayrıca inşaat ihalesini TOKİ tarafından yapılacak işler kapsamında 727 Milyon keşif bedel ile teklif edilmiştir. Kavaktepe Projesi'nin 2025 yılına kadar tamamlanarak, 113.420 dekar alanda modern sulama sistemini çiftçilerimizin hizmetine sunulması hedeflenmektedir.” İfadelerine yer verildi.

-Çiftçiler Karakuz Barajını Bekliyor

Altunelma, Arıtaş, Çobanbeyli, Kötüre, Berçenek, Ördek, Alimpınar ve Çomudüz mahallelerindeki tarım arazileri başta olmak üzere bölge çiftçisi için kurtarıcı gözüyle bakılan Karakuz Barajı’nın yapım ve sulama inşaatının tamamlanmasıyla 131 bin 740 dekar arazide sulu tarıma geçilecek.

Karakuz Barajı’ndan aynı zamanda yeni kurulacak olan Afşin- Elbistan C Termik Santrali’ne soğutma suyu verilecek.

-15 Mahallede Tarım Arazileri Suya Kavuşacak

Adatepe Barajı sulamasıyla birlikte Afşin'in verimli toprakları suya kavuşacak.

Afşin’e bağlı Deveboynu, Anzorey, Esence, Hüyüklü, Nadır, Erçene, Çağılhan, Alimpınar, Ördek, Kötüre, Gerger, Altaş, Yazıdere, Ortaklı ve Kabaağaç mahallelerindeki zirai araziler suyla buluşturulacak.

Editör: Haber Merkezi