Afşin Eshab-ı Kehf Dostluk Kültür ve Çevre Derneğinin, Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından desteklenen Eshab-ı Kehf Gençlik Akademisi projesinin yurt dışı programı Kosova’nın Prizren şehrinde “Eshab-ı Kehf’inIşığında Dostluk ve Kardeşlik Bağı” temasıyla gerçekleştirildi.

Prizren şehrinde ki Yunus Emre Enstitisü konferans salonunda yapılan programa, Eshab-ı Kehf kıssası, dönemin temsili kıyafetleri ile gençler tarafından canlandırılarak başlandı. Katılımcılara Afşin’deki Eshab-ı Kehfsinevizyon eşliğinde anlatıldı. Programa, Prizren İslam Birliği Başkanı Besim Berisha, Dulkadiroğlu Dernekleri Genel Başkanı Hakan Türker Dulkadiroğlu, İlahiyatçı ve Enderun Uluslararası Gençlik Derneği Başkan Yardımcısı Süleyman Malkoç konuşmacı olarak katıldı.

Konu hakkında açıklama yapan AFŞİNDER Başkanı Ahmet Ardıç, “Balkanlar bizim tarihi ve kültürel bağlarımız olan topraklar. Ecdatlarımız buraya gelip İslam’a ve topluma hizmet etmişler. Bizde son programımızı içerisinde Maraş Mahallesi olan, şehrin ortasından geçen dereye Aksu,  Akdere denilen ve Dulkadiroğlu Gazi Mehmet Paşanın ciddi hizmet edip, eser bıraktığı Prizren şehrinde yapmayı uygun gördük. Hem tarihi bağlarımızı kuvvetlendirmek, hem de 2000 yıllık bir tarihi olan, bütün semavi dinlerce kutsal sayılan Eshab-ı Kehf ‘imizi oradaki kardeşlerimize de tanıtmak ve bu ruh ile gençleri bilinçlendirmeyi, ülkeler ve şehirlerarasındaki dostluk bağlarını kuvvetlendirmeyi hedefledik” diye konuştu.

AFŞİNDER heyetine teşekkür eden Prizren İslam Birliği Başkanı Besim Berisha, “Türkiye’den böyle anlamlı bir proje için buraya gelen AFŞİNDER Başkanı ve yönetimini tebrik ediyorum. Sizlere ve böyle güzel projelere çok ihtiyacımız var. Allah Türkiye’ye sıkıntı vermesin. Kehf suresi sürekli okunan bir sure ama bu sayede içerisinde barındırdığı hakikatler ortaya çıkıyor. Burayı tercih ettiğiniz için teşekkür ediyorum” dedi.

Dulkadiroğlu Dernekleri Genel Başkanı Hakan Türker Dulkadiroğlu, Prizren tarihinde yer alan Maraşlıları anlattı. Gazi Mehmet Paşanın prizrene yaptığı önemli hizmetlerden, bugün hala kullanılan cami, hamam, medrese, vb. bıraktığı eserlerden bahseden Dulkadiroğlu, Kahramanmaraş’a duyduğu özlemi gidermek için yaşadığı yere Maraş Mahallesi denildiğini, ortada akan çaya ise Akdere ya da Aksu çayı diye isimlendirerek bu hasreti azaltmak istediğini söyledi.

İlahiyatçı Süleyman Malkoç ise Eshab-ı Kehf Dostluğundan ve kardeşlik bağlarından bahsetti. Hak uğruna yüz yıllardır destansı anlatımları süre gelen bu gençler bize malayani şeylerle uğraşmak yerine esas ile hak ile meşgul olmanın önemini ve aramızdaki ufak tefek hadiseler yerine ahiret bilinci ile gerçek dostluk ve kardeşlik bağları kurmamızın önemine Kur’an ve Sünnet çizgisinde nasıl olacağını ayet ve hadislerle anlattı.

Programda tüm konuşmacılara, Yunus Emre Enstitüsü Kosova Genel Müdürü Dr. Mehmet Ülker’e ve Kosova İstanbul Derneği Koordinatörü İsmail Selim’e plaket, tablo, kitap ve çeşitli hediyeler takdim edildi.

Enstitü Genel Müdürü Dr. Mehmet Ülker de güzel hazırlanılmış, konusu anlamlı bir program gerçekleştirildiğinden dolayı AFŞİNDER Başkanı Ahmet Ardıç’a Prizren el yapımı özel bir plaket takdim etti.

Program hatıra fotoğrafı çekildikten sonra, kokteyl yapılarak son buldu.


Editör: Haber Merkezi