Kahramanmaraş Valiliği Tarafından düzenlenen, Uluslararası İnanç Turizmi ve Eshab-ı Kehf Sempozyumu sonrasında açıklamalarda bulunan Tarsus Kaymakamı Orhan Şefik Güldibi ve Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Karagözlü’ye Afşin’den yanıt geldi.

Belediye Başkanı Aydoğan ve ATSO Başkanı Can, Kur’an-ı Kerim’deki tarife en uygun Eshab-ı Kehf Mağarası’nın Afşin’de olduğunu ifade ederek, bunun mahkeme kararı ile de tescillendiğini belirttiler.

Kahramanmaraş’ta 20-22 Eylül tarihleri arasından düzenlenen Uluslararası İnanç Turizmi ve Eshab-ı Kehf Sempozyumu, yüzyılların tartışmasını yeniden alevlendirdi. 50 bilim adamının katıldığı sempozyumda Eshab-ı Kehf’in Afşin’de olduğu hem bilimsel, hem de tarihsel verilerle ispatlandığı belirtilirken, bu yaklaşıma Tarsus Kaymakamı Orhan Şefik Güldibi ve Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Karagözlü itiraz ederek, gerçek Eshab-ı Kehf’in Tarsus’ta olduğunu iddia etmişlerdi.

 

“Mahkeme kararı yeri tescillemiştir”

Afşin Belediye Başkanı Fazlı Aydoğan ve Afşin Ticaret Odası Başkanı Bekir Sıtkı Can, basın toplantısı düzenleyerek Tarsus Kaymakamı’na ve Ticaret Odasına cevap verdiler.

Mahkeme kararıyla Eshab-ı Kehf’in Afşin’de olduğunun tescillendiğini kaydeden Afşin Belediye Başkanı Fazlı Aydoğan, “Afşin’in gözdesi olan Eshab-ı Kehf bir Selçuklu şaheseridir. Son zamanlardaki tartışmalar bunu açıkça gösteriyor. Biz Afşin olarak geçtiğimiz günlerde Uluslararası 1. Eshab-ı Kehf Sempozyumunu gerçekleştirdik. Sempozyuma gelen bilim adamları farklı duygularla geldiklerini ancak, külliyeyi gördükten sonra kanaatlerini yüzde 100 değiştirdiklerini ifade ettiler. Doğrusu Eshab-ı Kehf’in Efsus’ta olması tarih kaynaklarında bilinen bir şeydir. Ancak son yıllarda dünyanın muhtelif yerlerinde ‘Eshab-ı Kehf burada’ diye haberler çıkmakta. Ama bu iddialardan sadece bir tanesi Kur’an-ı Kerim’deki mağaraya tıpatıp uyduğunu  ve mahkeme kararı ile Afşin’de olduğu tescillenmiştir. Ayrıca Selçuklu bütün coğrafyayı yönetirken Afşin’i külliye yapmak için seçerken ilim adamlarından aldığı kanaate göre gerçekleştirmişlerdir. Selçuklu buraya Eshab-ı Kehf Külliyesi demiştir ve Eshab-ı Kehf mağarasının üzerine yapıldığını belgelemiştir. Şimdi biz başkalarının hatırına Selçuklunun da açıkça belgelediği külliyemizin adını mı değiştireceğiz? Bunun doğrusu Eshab-ı Kehf, ruhu ve ruhaniyeti, eserleri ve tarihiyle Afşin’de olduğu hakkında hiçbir şüphe yoktur” dedi.

“MİNİATÜRKTE her ikisini de sergileyelim”

‘Her iki yerin maketini MİNİATÜRK’te sergileyelim’ diyen Başkan Aydoğan, “Bu konuda MİNİATÜRK’te Eshab-ı Kehf’in sergilenmesini arzu ediyoruz. Ben Tarsus’taki arkadaşlarıma da bunu öneriyorum. Hatta bunun maliyeti de belediyeme aittir. İki eseri yan yana İstanbul MİNATÜRK’te sergilemeye hazırım. Sadece Afşin’de bulunan Eshab-ı Kehf’in sergilenmesine karşı çıkarak doğru yapmış olmuyorlar. Eğer bu konuda gerçekten Eshab-ı Kehf’in Tarsus’ta olduğuna inanıyorlarsa buyursunlar iki eseri de yan yana sergileyelim” diye konuştu.

“Ticaret Odası Başkanı’na Yakıştıramadım”

Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Karagözlü’nün, “Tartışmaya bile gerek yok, Eshab-ı Kehf Tarsus'tadır. Gerisi Abesle İştigaldir” sözünü kendisine yakıştıramadıklarını ifade eden Afşin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bekir Sıtkı Can ise, şöyle konuştu:

Geçtiğimiz günlerde düzenlemiş olduğumuz 1. Eshab-ı Kehf Sempozyumu ile alakalı bir şeyi üzülerek ifade etmek istiyorum. Tarsus’taki Ticaret Odası Başkanımız Karağözlü çok sevdiğim bir dostum. Burada bir cümle kullanmış ‘abesle iştigal’, bu kelime kendisine hiç yakışmamış. Biz Kur’an-ı Kerim’deki tarifin Afşin  Eshab-ı Kehf’e uymasına rağmen, dünya bilim adamlarının Afşin Eshab-ı Kehf demelerine rağmen biz Tarsus’la ilgili  ağır kelimeler kullanmadık. Oraya giden insanların birçoğu Afşin Eshab-ı Kehf’e de geliyor. Afşin Eshab-ı Kehf’e gelince gerçekten biz, manevi haz yaşadıklarını ifade ediyorlar. Şimdi bu insanların kullanmış oldukları cümleleri ben buradan ifade etmek istemiyorum. Ayrıca ben Tarsus’ta bulunan Eshab-ı Kehf’e de gittim ve Kuran’ı Kerim’e uymadığı açıkça gözüküyor. Böyle olmasına rağmen Tarsus’ta bulunan Eshab-ı Kehf’e bir şey demedim. Çünkü Kur’an-ı Kerim’de Rabbim diyor ki, ‘Habibim En İyisini Rabbim Bilir’ buyuruyor. Şimdi burada Afşin Eshab-ı Kehf gerçek Eshab-ı Kehf olmasına rağmen biz Tarsus’taki Eshab-ı Kehf ile alakalı Rabbim en iyisini bilir ve hayırlısı demek ile yetiniyoruz. Mesela Tarsus Kaymakamımız, bu bir zenginlik ve bir değerdir diye güzel bir açıklamada bulunmuş. Doğrudur. Çünkü oranın yol güzergâhında olması, oranın inanç turizmi ile ilçeye yapmış olduğu katkı hiç ölçülmeyecek derecede. Ama şuanda Kur’an-ı Kerim’deki tarife uygunluk noktasında ve bilim adamlarının yapmış oldukları çalışmalar Afşin’i gösterince buradaki hadise başka boyut kazanacak. Tarsus ile alakalı bir sıkıntı çıkacak.”

Editör: Haber Merkezi