Afşin ilçesinde, yılda 300 bin tondan fazla gümüş, çinko ve kurşun madeninin çıkarılacağı projeye ÇED gerekli değildir kararı verildi.

Yaklaşık bir milyar ton bakır ve Türkiye’nin en büyük linyit kömürü rezervlerini barındıran Afşin topraklarını, yeni bir madencilik sahasına da ev sahipliği yapmak için yasal süreçlerden biri sonuçlandı.

Afşin’in Ağcaşar Mahallesi ile Göksun’un Büyükkızılcık Mahallesi arasında kalan maden sahası için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci başlatılmıştı. Özel bir firmanın sahibi olduğu 116,38 hektarlık maden sahasının 1,99 ha.'lık kısmında gümüş, kurşun ve çinko ocağı kurulması planlanıyordu. Kapalı ocak madenciliği ile işletilecek sahayla ilgili olarak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca ÇED süreci 2022 Şubatında başlatılmıştı.

ÇED alanında toplam 384 bin 900 ton/yıl üretim yapılması planlanıyor. Bu üretimin, 307 bin 920 ton/yılı cevher, 76 bin 980 ton/yılının ise pasa olması bekleniyor. Gümüş, kurşun ve çinko ocağı üretimi için yıllık çalışma süresi 12 ay, ayda 25 gün, günde 24 saat olarak 3 vardiya şeklinde planlanıyor. Sahada 30 kişinin istihdam edilmesi öngörülürken, işletmede çalışacak olan işçilerin bir kısmı yöre halkından istihdam edilecek.

Ocaktan çıkarılacak kurşun, çinko ve gümüş madenleri, kamyonlar ile Elazığ’ın Maden ilçesinde bulunan zenginleştirme tesisine sevk edilecek.

Söz konusu madencilik projesi için verilen ÇED kararı, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca duyuruldu. Proje için ÇED Gerekli Değildir kararı verildi.

Projenin hayata geçmesi için diğer resmi süreçlerin devam ettiği öğrenildi

Editör: Haber Merkezi