Afşin Belediyesince oluşturan 380 dekarlık lavanta bahçesinden sonra bitkisel üretimi geliştirmek ve çiftçilere alternatif ürün olması için deneme amaçlı dikilen güllerden elde edilen hasattan gül yağı ve suyu çıkarıldı.

Lavanta üretimine ek olarak gül üretimi ve gülden elde edilen ürünlerle ziraatın, tarımın çok daha gelir getiren bir sektör olduğunu göstermek istediklerini belirten Afşin Belediye Başkanı Mehmet Fatih Güven, hasat edilen ilk ürünlerden elde edilen gül yağının teste gönderileceğini söyledi.

Yedi ay önce dikilen fidanlardan elde edilen gülün aroma yönünden zengin olduğunu belirten Başkan Güven: “ Yedi ay önce diktiğimiz güllerin ilk ürünlerinden imbik hanemizde sulu gül yağı elde edip analize göndereceğiz. İlk sonuçlar bizi çok memnun etti, çünkü aroması müthiş bir gül elde ettik. Özellikle Afşin-Elbistan Ovası için kozmetik ve ilaç sanayisinde kullanılmak üzere çok önemli bir endüstriyel ürün olacak.” diye konuştu.

Çiftçiye daha çok alternatif ürün sunmak istediklerini söyleyen Güven, “ Çiftçimiz çok önemli bir alternatif ürüne ve gelire kavuşmuş olacak. İlk hasadımızı yaptık ama henüz yedi ay oldu, tam verime gelmesi üç seneyi bulacak. Test amaçlı ilk gül yağı üretimini yapıyoruz. Aromatik bitli üretimi çiftçiler için önemli bir alternatif ürün ve çok önemli bir gelir kaynağı. Kovid-19 andemisiyle birlikte aromatik bitkilerin önemi ve değeri çok arttı. Biz 6 yıl önce lavanta üretimi ile başlamıştık, şu an 380 dönümlük lavanta bahçemizi oluşturduk. Gül fidanlarımızı da 30 dönüm arazide kasım ayı itibari ile dikimini yapmıştık. Bu yıl ilk ürünümüzü aldık. Bu yılki hasadın miktar olarak bize ekonomik bir getirisi yok ancak sadece test için çok önemliydi çünkü gerçekte 3 veya 4 yıl içinde fidanlar tam anlamıyla randımanlı olacak ve ekonomik değeri olan ürün elde edebileceğiz.  Tüm korkumuz iklimden kaynaklı aksaklıklardı ama iklimsel bir sorun olmadığını gördük. Sonuçlar olumlu oldu, tüm çiftçilerimizi bu alanda üretime davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi