Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA) tarafından düzenlenen Turizm Stratejik ve Eylem Plan toplantısı Afşin’de düzenlendi. Toplantıda Afşin’in ve bölgenin en büyük tarihi eserleri arasında yer alan Afşin Eshab-ı Kehf Külliyesi masaya yatırıldı.
Afşin Atatürk Parkı’nda gerçekleşen toplantıya Mustafa Kemal Üniversitesi Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu Müdürü Doç.Dr. Halil Demirer, Afşin Kaymakamı Faik Arıcan, Afşin Belediye Başkanı Fazlı Aydoğan, İl Genel Meclis Üyesi Ömer Kösebalaban, sivil toplum örgütleri, gazeteciler katıldı.
Toplantıya katılanlar; Afşin Eshab-ı Kehf Külliyesi’ne Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yapılması planlanan otelin biran önce yapılması gerektiğinin önemine değindiler. Katılımcılar ayrıca Afşin Eshab-ı Kehf Külliyesi’nin tanıtımı için önerilerde bulundular.
Mustafa Kemal Üniversitesi Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu Müdürü Doç.Dr. Halil Demirer, Afşin’in kültürel ve turizm varlıklarını ortaya çıkarmak ve turizme kazandırmayı amaçladıklarını belirterek, Afşin Eshab-ı Kehf Külliyesi’nin otel projesinin hayata geçirilmesi gerektiğini kaydetti.
Yapılan toplantı hakkında değerlendirmelerde bulunan Yüksekokulu Müdürü Doç.Dr. Halil Demirer, “Afşin’in tarihi konuda birinci önceliği Eshab-ı Kehf Külliyesine verilmesi gerektiği fikri belirginleşti. Katılımcıların fikirlerinden bunu anladık. Eshab-ı Kehf Külliyesinin konaklama ünitesinin açılışının geciktiği önemli bir sorun olarak karşımıza çıktı. Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün o bölgede çalışma yaptığı ve çalışmanın geciktiği ve oraya gelen yerli turistlerin şuan hizmet alamadığı ve bununda bir aksamaya neden olduğundan bahsedildi. Bunun nasıl aşılacağı konusunda henüz bir fikir beyan etmedik. Hatay’da DOĞAKA’cı arkadaşlarımızla bu tür çalışmalarımızın aynısı gerçekleştirdik, bunun gibi geniş katılımlar oldu, muhtarlarımız katıldı ver herkes kendi bölgesinden turistik değer olabilecek şeyleri ortaya koydular. Bizde bunları tartıştık hangisinin turistik değer olabileceği ve maliyetinin ne olabileceği konusunda esnaflar ve tüccarlar işin içine girdiler. Amacımız her illerimizin ve ilçelerinin sahip olduğu turizm potansiyelinin ne olduğunu belirlenmesi, bu potansiyeli oluşturan unsurlara hangisine öncelik verilmesi gerektiğinin bu çalışmalarla belirlenmesidir amacımız. Çalışmalarımızın en önemli amacı öncelik neye verilmeli, bu önceliği alan yerler kimlerin katkılarıyla geliştirilmeli? Diğer kuruluşlar burada ne yapabilir? DOĞAKA’nın burada rolü ne olabilir? Bunlar tartışıldı ve eksikler ortaya konuldu. Ben pek çok ilçede tanıtım eksikliğinin hemen hemen herkes farkında. Burada inşallah tanıtım çalışmalarına başlandığına bir sonraki modelasyon programında Afşin’de böyle bir şey yapılırsa gündemde daha değişik şeyler oluşturacak.” açıklamasında bulundu.