Afşin Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından “11-17 Haziran Toprak Bayramı” etkinlikleri kapsamında program düzenledi.
Afşin Fidanlığında düzenlenen programa Afşin Kaymakamı Faik Arıcan, Afşin Belediye Başkanı Fazlı Aydoğan, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kadir Saltalı, Afşin Emniyet Müdürü Mehmet Akif Can, Afşin Milli Eğitim Müdürü Yasin Fırat, daire amirleri, sivil toplum örgütü temsilcileri ile çok sayıda çiftçi katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Afşin Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hüseyin Öner, toprak bayramı hakkında bilgi verdi. Müdür Öner, “11 – 17 Haziran tarihleri arası toprak bayramı olarak kutlanmaktadır bizlerde 17 hazirana kadar toprağın önemi konusunda çeşitli etkinliklerimiz düzenleyeceğiz. Canlıların yaşaması için vaz geçilmez bir unsur olan toprak milyonlarca yılda oluşmaktadır. Toprak yaşamımızın en önemli unsurlarından bir tanesidir. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız tarafından toprağın doğal ve yapay yollarla niteliklerinin yitirilmeden korunmasını, geliştirilmesini ve çevre öncelikli sürdürülebilir ilkelerine uygun olarak planlı arazi kullanımı sağlamak amacıyla 19 Temmuz 2005 tarihinde toprak konunu ve arazi kullanım konunu yürürlüğe girmiştir. Bu konun arazi ve toprak kaynaklarının bilimsel esaslara uygun olarak belirlenmesi, sınıflandırılması, arazi kullanım planlarının hazırlanması konusunda içerikler bulunmaktadır.” şeklinde konuştu.
Daha sonra kürsüye gelen Afin Kaymakamı Faik Arıcan, toprağın korunması gerektiğini vurguda bulunarak, toprağın korunması için halkın bilinçlendirilmesi gerektiğini işaret etti.
Kaymakam Arıcan, “1945 yılında çıkan bir toprak bayramı kanunu mevcut. Fakat nedense bu çok fazla gündeme gelmedi veya uygulamada çok alan bulamadı. Halbuki toprak çok önemli bir konu. Bu konuya Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız önemini ifade ettiler. Bizlerde ilçemizde bu anlamda bilgilendirme ve bilinçlendirme katkıda bulunmak amacıyla bu etkinliği tertipledik. Ülkemiz gelişen bir ülke ve gelişme yanında endüstrileştirmeyi de getiriyor. İnsanların ihtiyaçları yaşamları için endüstrileşme gerek. Ama bunu sağlarken de elimizde ki değerleri koruyup kollamamız gerekiyor. Toprağın korunması konusunda en büyük normumuz olan anayasamıza baktığımızda, sosyal ve ekonomik haklar bölümünde toprak mülkiyeti ve tarım alanlarının tahribinin önlenmesi ifade edilmiş. İnsanlarımızı toprağın korunması noktasında bilinçlendirmezsek ve bilinçlendirmezsek hiçbir sonuca ulaşamayız. Biz geçmişimizden aldığımız mirası geleceğimize daha da güçlü bir şekilde sunmamız gerekiyor.” dedi.
 
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kadir Saltalı ise, bir gram toprakta 1 milyondan fazla canlının olduğunu söyledi. Prof. Dr. Kadir Saltalı, “Toprak canlı bir varlıktır. Bir gram Toprakta 1 milyardan fazla canlı var. İnsan beyni o bir gramdaki 1 milyar canlıyı algılayamıyor ama mikroskobik incelemeler bir gram toprakta 1 milyar canlının var olduğunu gösteriyor. İlk insan Hz. Adem’in isminin anlamı İbranice dilinde toprak anlamına gelmektedir. Toprağı, havayı ve suyu birbirinden ayırt etmemiz mümkün değil. Medeniyetlerin beşiği olan Anadolu’da medeniyet tarihçilerinin araştırmalarına göre toprağı kullanmayla, tarımla gelişmiş, toprağa iyi bakamadıkları zaman bazı medeniyetlerin ortadan kalkmasına, yok olmasına neden olmuş.” diye konuştu.
Konuşmalar ardından Afşin’in ozanları, çiftçiler tarafından hazırlanan halk oyunları gösterimiyle program son buldu.
Editör: Haber Merkezi