Afşin İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından “Yağlık Ayçiçeği Tarla Günleri” düzenlendi.
Afşin’e bağlı Nadır Köyü’nde düzenlenen programa AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Sıtkı Güvenç, Afşin Kaymakam Vekili Ahmet Akyürek, Afşin Belediye Başkanı Fazlı Aydoğan, AK Parti Kahramanmaraş İl Başkanı Mehmet Fatih Erkoç, AK Parti Afşin İlçe Başkanı Fevzi Kaynak, sivil toplum örgütü temsilcileri, daire amirleri ile çok sayıda davetli katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programın açılış konuşmasını Afşin İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hüseyin Öner yaptı. Öner, çiftçilerin tarımsal gelirlerinin artırılması için çalışmaları sürdürdüklerini belirtti.
Afşin İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hüseyin Öner, “Ayçiçeği bitkisi ek bir mekanizasyon isteğinin olmaması, diğer bitkilere göre desteklemesinin yüksek olması ve pazarlama probleminin bulunmaması nedeniyle ilçemiz  şartlarına uygun bir yağ bitkisidir. Ayçiçeği hububat mibzeri ile ekilmekte, biçerdöverle hasat edilebilmektedir. Her zaman söylediğimiz gibi üreticimizin refahının yükseltilmesi ve tarımsal gelirinin arttırılması için çalışmaktayız. Bu anlamda ayçiçeği bitkisinin üreticilerimiz için her şartlarda bile  verim verebilmesi önem arz etmektedir Bakanlığımız tarafından Ayçiçeği, prim ödenen bitkiler arasına alınarak Ayçiçeği üreticisine kilogram başına destekleme primi ödenmektedir.” dedi.
Afşin’e 29 bin 500 dekar alana çerezlik ayçiçeği ekildiğini vurgulayan Öner, “ İlçemiz 630000 dekar tarım arazisinden 2012 yılına kadar 29500 dekarı çerezlik ayçiçeği olarak ekimi yapılmıştır.2012 yılında nadas alanlarının değerlendirilmesi, alternatif ürün çeşitliliğinin artırılması amacıyla İlçe Müdürlüğümüz ve Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü İşbirliğinde Nadır ve Sogulcak köylerinde 6 dekar alanda yağlık ayçiçeği çeşit denemesi yapıldı. Deneme sonuçlarını 29 Ağustos 2012 tarihinde Nadır ve Sogucak tarla günü ile çiftçilerimize gösterilmiştir. Yine İlçe Müdürlüğümüz KSÜ Ziraat Fakültesi, Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Sunar Grup, Limagreen işbirliğinde  Afşin’de her yönüyle ayçiçeği’’ konulu toplantı 13 şubat 2013 tarihinde çiftçilerimiz ve sektör temsilcileri katılımı ile gerçekleşmiştir. 13 yılı Kahramanmaraş  İl Özel idaresinden aktarılan kaynaklarla İlçe Müdürlüğümüz ve Afşin Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliğince %50 hibe ile çiftçimize 530 kğ, yağlık ayçiçeği tohumu dağıtımı 05 Nisan 2013 tarihinde yapılmış bu sayede ilçemizin değişik köy ve beldelerinde ancak en fazla Nadır Sogucak köyleri olmak kaydıyla 6000 dekar alanda yağlık ayçiçeği ekilmiştir. Hedefimiz bu ekim alanlarının artırılmasıdır.” şeklinde konuştu.
Yağlık ayçiçeği ekiminden başarı elde etiklerini kaydeden Kahramanmaraş Gıda Tarım ve hayvancılık Müdürü İhsan Emiralioğlu, “Arkadaşlarımız, Doğu Akdeniz Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü ve İlçe Müdürlüğümüz birlikte bir çalışma yürüttüler. Bölgemizde özellikle ladasa bırakılan kuru tarım alanlarında yağlık ayçiçeğinin bu bölgede özellikle yetiştirebileceğimize dair bir öngörüyle bir deneme yapıldı. Yaklaşık on kadar ayçiçeği burada denendi ve bunlar içerisinden uygun olanlar tespit edildi. Özellikle bu bölgemizde 6 bin dekara yakın bir alanda yağlık ayçiçeği üretimi gerçekleştirildi. Bunun birinci yılı olmasına rağmen çok başarılı bir sonuç elde ettik. Özellikle bu bölgenin çiftçileri bizim arkadaşlarımıza inandılar ve güvendiler bu anlamda bizlere çok önemli destekler verdiler. Burada bizim amacımız ülkemizin yağlık ayçiçeği konusunda açığını gidermek ve çiftçilerimizin ekonomik olarak bu işten para kazanmalarını sağlamak. Bu anlamda iyi, başarılı ve olumlu bir çalışma oldu. Hükümetimizin 2004 yılında başlatmış olduğu bin köye bin tarım gönüllüsü adı altında bir proje vardı. Bu proje şuanda 10 bine ulaştı. Burada bizim toplanmamıza vesile olan projenin mimarı bu köyde çalışan bir ziraat mühendisi bayan arkadaşımız. Bir insan iyi çalıştığı zaman neleri başarabileceğinin işte buradaki çalışma çok güzel bir göstergesi. “ dedi.
Daha sonra konuşma yapan Kahramanmaraş Milletvekili Sıtkı Güvenç, Afşin’in her şeyin en iyisine layık olduğunu kaydetti. Güvenç şunları kaydetti:
“Gerçekten ülkemizde çok güzel şeyler oluyor. Biraz önce Afşin Devlet hastanemizin tomografi cihazının faaliyete geçirerek Afşinli hemşerilerimizin hizmetine sunduk. Yeni yapılan ameliyathaneyi, ek binayı ve yoğun bakım ünitelerini gezdik. Afşin’imiz her şeyin en iyisine layık. İnşallah önümüzdeki dönemde çok kısa bir süre içerisinde ek binamız faaliyete geçtiğinde Afşin’imize hizmet edecek. Hastanemizde idarecilerimizden dinledik 30 uzman hekimimizle Afşin’de her türlü ameliyat yapılır hale geldiğini ifade ettiler. Geldiğimiz günden beri insanlarımızın hayatlarını kolaylaştırmak, standartlarını kolaylaştırmak için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Nerede bir atıl alan varsa o alanı faaliyete geçirip, üretime dönüştürüp ekonomimizi iyileştirmeye çalışıyoruz. Artık Türkiye olarak hep beraber üretime geçtik. Bugün burada bunun bir örneğini açıkça görmekteyiz. Daha önceleri yurt dışından aldığımız yağlık ayçiçeğini Nadır köyümüzde ekiyoruz. Artık eski dönemler bitti. Artık ziraat mühendislerimiz tarladan çıkmıyor ve mesaisinin büyük bir bölümünü çiftçilerimizle beraber geçirerek onlara yardımcı oluyor ve bilinçlendiriyor. Bu programı hazırlayanlara ve emeği geçenlere teşekkür ediyorum. “ şeklinde konuştu.
Konuşmalar ardından sunulan halk oyunları ve tarla gezisi ardından program son buldu.
 
Editör: Haber Merkezi