Afşin’de, yöre mutfağının vazgeçilmezi olan salça yapımında kullanılan salçalık kırmızı biber satışına başlandı.

Samsun bölgesinden gelen salçalık biberler Afşin Cevlanlıoğlu İbrahim Efendi Kapalı Semt Pazarı'nda satışa sunulmaya başladı.  Afşinli vatandaşlar, domates ve biber salçası yapmak için pazarın yolunu tutuyor.

Salçalık biber 1 lira 60 kuruş, salçalık domates 80 kuruş

Yemeklerin olmazsa olmazı salçalık ihtiyacını karşılamak için Celanlıoğlu Semt Pazarına gelen vatandaşlar, salçalık biber ve domates alarak kış erzaklarını tamamlamaya çalışıyor. Pazardaki salça hareketliliği pazarcı esnafının yüzünü güldürüyor. Samsun bölgesinden getirilen salçalık biberin kilogramı 1 lira 60 kuruş olurken, salçalık domatesin kilogram fiyatı 80 kuruştan satışa sunuluyor.

Salçalık biberleri veya domatesleri alan vatandaşlar ürünleri temizledikten kıyma makinesinde çekerek güneş altında bekleterek salçalarını elde ediyorlar.

 Pazardaki yoğunluktan memnun olduklarını belirten pazarcı esnafı  Hacı Ahmet Kalender, fiyatın ilerleyen günlerde artabileceğini dile getirdi.

Kalender, salçalık biberlerin Samsun bölgesinde getirdiğini belirterek şu şekilde devam etti:

"Biber salçası, Türk mutfağında önemli bir yere sahip. Bölgemize şuan salçalık biberler, Samsun bölgesinden geliyor.  Her hafta 40 ton biber getiriyoruz. Vatandaşlarımız yoğun bir şekilde alıyor. Burada insanlarımız kışlık salçalarını kendi yapıyor. 1,5 ay boyunca salçalık biber telaşı yaşanıyor. Ağustosta hasadına başlanmasının ardından semt pazarlarındaki tezgâhlara çıkan kırmızıbiber, zahmetli yolculuğun ardından salça yapılarak yılın 365 günü sofralarımızdaki yemeklere lezzetini katıyor."



Biberin hasadından, salça yapımına kadarki aşamalarda çok sayıda insanın ekmek yediğinin söyleyen Kalender, "Kırmızıbiberin tarladan hasadı, kamyonlara yüklenmesi, sebze haline getirilmesi, buradan satışı, nakliyesi, biber çekim makinelerinde çekilerek salça haline getirilmesine kadarki aşamaları düşündüğümüzde çok sayıda insan ekmek yiyor ve büyük bir ekonomik gelir sağlıyor." dedi.

Pazarcı Esnaflarından Mücahit Kaçar ise," Samsun'dan getirdiğimiz salçalık biberler 1.60 kuruştan satışa sunuyoruz iki ile üç hafta boyunca satışlar devam edecek. Salça yapmak isteyen vatandaşlar biran önce gelip temin etsinler çünkü biberin dönemi kısa, sonra bulamazlar." Dedi

Meyve ve sebze satışları azaldı

Afşin Cevlanlıoğlu İbrahim Efendi Kapalı Semt Pazarı'ndaki diğer sebze ve meyve satışlarında durgunluk yaşanmakta. Pazarcı esnafları satışlarda biraz azalma olduğunu, ilerleyen haftalar da eski haline döneceğini söylediler.

Tezgâhlarda yerini alan meyvelerin kilogram fiyatları şu şekilde:

Çilek 7 lira, erik 2 lira, nektarı 4 lira, karpuz 0,75 lira, kavun 1.50 lira, şeftali 4 lira, incir 5 lira, üzüm 3 ile 4 lira ve armut 5 Lira

Sebzelerin fiyatları da şu şekilde:

Domates 1,50 ile 2 lira, salatalık 1,50 lira, biber 3 ile5 lira, patlıcan 1,50 ile 2 lira, kabak 1,50 ile 2 lira, fasulye 3,50 lira, limon 7 lira, patates 1 lira, soğan 1lira, kornişon 6 lira, acur 3 lira, bamya 15 lira ve sarımsak 5 lira



 

Editör: Haber Merkezi