Afşin Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekipleri, ilçe genelinde küçükbaş hayvanları Brusella hastalığına karşı aşılama çalışmalarına devam ediyor.
Afşin Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hüseyin Öner, Afşin genelinde Burusella hastalığına karşı küçükbaş hayvanların aşılamasının devam ettiğini belirterek, “Aşı 2013 yılında sadece 3-6 aylık yaşlardaki dişi kuzu ve oğlaklar ile bir önceki seneden aşılanmamış olarak kalan ergin dişi hayvanlar ile damızlık erkek hayvanlara uygulanacaktır” dedi.
Afşin Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hüseyin Öner, yaptığı açıklamada; "Ülkemizde ekonominin önemli bir bölümünü oluşturan hayvancılıktan en iyi verimi alabilmek, ekonomik kayıpları ise en aza indirebilmek için bulaşıcı hayvan hastalıklarıyla mücadele önemli bir yer tutmaktadır. Ülkemizde yaygın olarak görünen,hayvancılığımıza da olumsuz etkiler yapan Brusella; halk arasında 'Yavru atma’, 'Malta humması' veya 'Dalgalı humma' hastalıkları olarak da bilinir. Hem hayvan sağlığını hem de halk sağlığını tehdit eden önemli bir zoonoz hastalıktır. Hastalık yavru atmaya, döl tutma sorunlarına, genital organ enfeksiyonlarına ve süt veriminin azalmasına neden olduğundan ekonomik kayıplararında sebebidir. Brucella etkeni hasta hayvanların dışkı, süt ve atık yavru zarları ile çevreye bulaşır.Ahır içinde hayvanlar arasında bulaşma göz, ağız, deri, çiftleşme yoluyla veya sağım hataları sonu meme yoluyla olur. Enfekte gebe hayvanlar doğum yapınca veya abort sonrasında atık yavru zarları ve suları çevreyi mikropla kontamine ederler. Efekte hayvanların çoğu aylarca sütleri ile mikrobu saçarlar" dedi.

Brusella ile mücadelede kitle aşılaması yapılmasının en etkili yöntem olduğuna işaret eden Öner "Kitle aşılaması her yaştaki hayvana güvenilir olarak uygulanabilecek konjuktival aşılama ile yapılmalıdır. Proje gereği koyun ve keçilerde kitlesel aşı uygulama stratejisi olarak B.melitensis Rev.l konjuktival aşısı 2012 yılında tüm dişi koyun ve keçiler ile damızlık erkek koyun ve keçilere uygulanmıştır. Yeterli bağışıklığın oluşması için her hayvanın hayatı boyunca bir kez aşılanması yeterlidir. Aşı 2013 yılında sadece 3-6 aylık yaşlardaki dişi kuzu ve oğlaklar ile bir önceki seneden aşılanmamış olarak kalan ergin dişi hayvanlar ile damızlık erkek hayvanlara uygulanacaktır.” şeklinde konuştu.
Editör: Haber Merkezi