Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu, Afşin Adliyesi’nde bulunan Kadastro Hakimliği’ni kaldırarak Elbistan Adliyesi’ne bağlandı. Kararda ayrıca, Göksun Kadastrosu kapatılarak Elbistan’a bağlandı.

Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu, 20.06.2013 tarihli yazısıyla bazı kadastro mahkemelerinin yargı çevrelerini yeniden düzenledi. Bu kararnameyle Afşin ve Göksun ilçelerinde bulunan Kadastro Hâkimliği Kaldırıldı. Afşin’de 80, Göksun’da 24, Elbistan’da ise, 38 kadastro dosyası bulunuyor.

Afşin Baro Temsilcisi Murat Bozkurt, Afşin’in Kadastro Mahkemesi’nin kalması gerektiğini, önümüzdeki günlerde Afşin’e yapılacak olan termik santralleriyle birlikte bu sayının artacağını kaydetti.

Bozkurt, “Hakimler Savcılar Yüksek Kurulunun kadastro mahkemelerinin yargı çevrelerinin yeniden düzenlemesi konusundaki çalışmaları neticesinde 20 Haziran 2013 tarihinde Afşin Kadastro Mahkemesi kapatılmıştır. Afşin Kadastro Mahkemesinde görülmekte olan davalar Elbistan Kadastro Mahkemesine intikal ettirildi. Bu tarihten sonra görülecek olan kadastro davaları gene Elbistan Adliyesinde görülecek. Bu kararın alındığı esnada mevcut olan dosya sayısı Elbistan Kadastro Mahkemesinde 38 adet, Göksun Kadastro Mahkemesinde 24 adet ve Afşin Kadastro Mahkemesinde 80 adet dosya mevcuttur. Gerek tarafların çokluğu gerek gerekse taşınmazların büyüklüğü göz önüne alındığında Afşin Kadastro Mahkemesinde görülmekte olan davalar bir hayli büyük ve hacimli dosyalardır” dedi.

“22. A” ile bu sayı artacak”

22.A uygulamasıyla bu sayının artacağını hatırlatan Bozkurt, “ Ayrıca Afşin Kadastro Müdürlüğü 3402 sayılı Kadastro kanunun 22. A maddesi uyarınca ilçemizde yenileme çalışmaları yapmaktadır. Bunların askı ilanları yapılmaya başlandı, ilgili vatandaşlarımızın buna yapacakları itirazları bu tarihten sonra Afşin Kadastro Mahkemesi kapatıldığı için Elbistan Kadastro Mahkemesine başvurmaları gerekecek. “ diye konuştu.

Bozkurt konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Baro olarak Kadastro Mahkemelerinin Afşin’de kalmasıyla beraber 2009 yılında ilk yaptığımız ziyaretlerde değindiğimiz husus bu dosyaların biran önce çözüme kavuşturulması için özellikle bu konularda deneyimli uzman bir hakimin görevlendirilmesi ve bu mevcut bulunan 80 dosyanın eritilmesi yönündeydi. Yeni yapılacak olan santrallerin yapılacağı yerlerin uyuşmazlık çözümlenmeden mevcut haliyle vatandaşlarımıza problem çıkartacağı kanaatindeyiz.  Taşınmaz mülkiyet bizim anayasamızın en temel insan hakkıdır. Bizim burada büyüklerimizden istediğimiz, burada birçok vatandaşımızın hak kayıpları oluyor bu tür mağduriyetlerimizin giderilmesi yönünde. Özellikle yeni yapılacak termik santrallerin kurulacakları yerler birçok kadastro mahkemesinde görülecek davaların konusu halinde, oradaki uyuşmazlıklar çözülmediği takdirde yeni sıkıntıları beraberinde getirecektir ve bu kaçınılmazdır. “

 

Editör: Haber Merkezi