Afşin Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Afşin İlçe Müftülüğü, ekmek israfına dikkat çekmek amacıyla “Emek İsrafını Önleme” konulu seminer düzenledi.
Afşin Kaymakamlığı Konferans Salonunda düzenlenen toplantıya Afşin Kaymakamı Faik Arıcan, Afşin Milli Eğitim Müdürü Yasin Fırat, Afşin İlçe Müftüsü Yakup Yıldırım, Afşin Emniyet Müdürü Mehmet Akif Can, Afşin Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hüseyin Öner, Afşin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bekir Sıtkı Can, AK Parti Afşin Kadın Kolları Başkanı Ayşe Kılıç, muhtarlar ile çok sayıda davetli katıldı.
Programın açılış konuşmasını yapan Afşin Kaymakamı Faik Arıcan, ekmek israfının önüne kesinlikle geçilmesi gerektiğini kaydetti. Kaymakam Arıcan, “Ekmek israfını gündeme alıyoruz. Belki de ekmek israfını bugüne kadar gündeme almamamız hataydı. Ekmeğin serüveni herhâlde insanlık tarihi kadar uzundur. Dünya toplumunda ortak yiyecek maddelerinin en başında ekmek gelir. Ekmek üretimi çok, tüketim de çok ama aynı zamanda israfta çok fazla oluyor. İsrafı sadece ekmeğin çöpe gitmesi değil de biraz daha geniş düşünelim. Ülkemizde üretilen ekmeğin yüzde 95’i buğdaydan üretiliyor. Buğday halinden, çiftçinin gösterdiği emekten evimize gelene kadar geçen süreyi düşünmek lazım. Ekmekte, fırıncın emeği var, çiftçilerimizin emeği var ama ekmek israfı olduğu müddetçe bütün bu emekler israf oluyor. Bunun için ekmek israfının önüne kesinlikle geçilmesi lazım.” dedi.
Afşin İlçe Müftüsü Yakup Yıldırım ise, “Bizler buraya ekmeği nasıl buluruz diye değil eklemeği bulduk nasıl israf etmemeliz diye toplandık. Ekmek israfı bizler için sıradanlaşmış bir konuydu ve gerçekten de farkındalık yaratılması gereken bir konuydu. Bizim insanımızda ekmeğin çok önemli bir yeri var. Hatta ekmek bizim atasözlerimizin arasına girmiştir. Ekmek bizim kültürümüzde çok önemli bir konuma sahiptir. Bizler ekmeğimize sahip çıkmak zorundayız ve israftan kaçınmalıyız.” şeklinde konuştu.
Afşin Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nde görev yapan Ziraat Mühendisi Şeyda Uluer, yurt çapında yaptırılan bir araştırmada ülkemizde günde 6 milyon, yılda 2,1 milyar ekmeğin israf edildiği sonucu ortaya çıktığını ifade etti.
Uluer, “7 Ocak 2013 tarihinde ‘Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası’ başlatılmıştır. Kampanya ile israf konusunda toplumsal duyarlılık oluşturulması, israfın üretim ve tüketim aşamalarında önlenmesi, ekmeğin uygun yöntemler ile muhafazasının sağlanması, bayat veya ihtiyaç fazlası ekmeğin yine insan gıdası olarak değerlendirilmesi konularında toplumun bilinçlendirilmesi ve tam buğday ekmeği tüketiminin yaygınlaştırılması amaçlanmaktadır” dedi.
Editör: Haber Merkezi