Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, ebediyete intikalinin 79'uncu yılında Afşin’de anıldı.

Afşin Hükümet Konağında düzenlenen törende, Kaymakam Ali Edip Budan, Askerlik Şubesi Başkanı Per. Yzb. Hasan Akdemir, Afşin Belediye Başkanı Mehmet Fatih Güven, Atatürk Anıtı'na çelenk sundu. Atatürk'ün hayata gözlerini yumduğu saat 09:05'te sirenler çaldı, alanda bulunanlar saygı duruşunda bulundu.

Anma programı dolayısıyla düzenlen ikinci tören, Afşin Kaymakamlığı Konferans Salonunda Atatürk Ortaokulu tarafından gerçekleştirildi. 

Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapan Sosyal Bilgiler Öğretmeni İlker Kaya, Atatürk'ün 57 yıllık hayatını, mücadelesini, milletimize kazandırdıklarını ve kazandırmak istediklerini doğru anlama bakımından 10 Kasım’ın öneminin büyük olduğunu söyledi.

Mustafa Kemal Atatürk’ün, savaşlardaki başarılarıyla büyük asker, yönetimiyle büyük bir devlet adamı, görüşlerindeki sağlamlık, doğruluk ve insan severlik değerleriyle evrensel bir kişi olduğunu söyleyen Kaya, “ Bağımsızlık Savaşı'nın kazanılmasının ardından, tarihimizin en büyük aydınlanma ve çağdaşlaşma hareketini başlatan Atatürk, askeri zaferini, kurduğu Cumhuriyet ve yaşama geçirdiği devrimlerle taçlandırmasını bilmiştir. Atatürk, sadece bir asker, ileri görüşlü bir devlet adamı değil, aynı zamanda büyük bir devrimci ve düşünce adamıdır.  Atatürk, Cumhuriyet ile, devletin ve toplumun geleceğinden kendini sorumlu tutma bilincine erişmiş, bağnazlıktan uzak, akılcı düşünen, gerçekçi bilgiler ışığında ileriye bakabilen özgür bireylerin oluşturduğu çağdaş bir toplum hedeflemiştir. Atatürk'ün ikinci büyük zaferi, Kurtuluş Savaşında tüm halkı aynı ülkü etrafında toplayarak, ulusal bitliğin sağlanmasında, yurttaşlar arasında ırk, din, mezhep, sınıf ve cinsiyet ayrımı yapılmamasını sağlamış olmasıdır. Bu temel felsefeyi özümseyen büyük Önder, bireyin üzerindeki baskılardan kurtarılarak özgür olmasını ve yaratıcı gücünü ülke ve insanlık yararına kullanmasını sağlayacak yapısal dönüşümü gerçekleştirmiştir. Bu duygu ve düşüncelerle, aramızdan ayrılışının 79. yılında, yalnızca Türk Ulusu değil dünya ulusları tarafından da sevgi ve saygı gören büyük Önder Atatürk'ü bir kez daha sevgi ve saygıyla anıyoruz.” diye konuştu.

Konuşmanın ardından Atatürk Ortaokulu tarafından hazırlanan “Fotoğraflarla Atatürk” konulu slayt izletildi ve öğrenciler tarafından Atatürk’ün sevdiği şarkıların seslendirildi.

Program, ilçe genelindeki okullarda düzenlenen resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödüllerin verilmesiyle son buldu.

Törene, Afşin Kaymakamı Ali Edip Budan, Belediye Başkanı Mehmet Fatih Güven, Askerlik Şubesi Başkanı Per. Yüzbaşı Hasan Akdemir, İlçe Jandarma Komutanı Üsteğmen Rıdvan Tuncer, İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Mahir Turan, kamu ve kurum amirleri, sivil toplum örgütü temsilcileri, okul müdürleri ile çok sayıda öğrenci katıldı.

Editör: Haber Merkezi