Afşin’de kurak arazilerde yapılan yağlık ayçiçeği ekiminden, ilk aşamada olumlu sonuçlar alındı.
 Ayçiçeği ekili olan arazileri inceleyen İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İhsan Emiralioğlu, "Yapılan bu gibi çalışmalar ile tarımın birçok dalında Kahramanmaraş'ı ileri seviyelere taşımayı hedefliyoruz" dedi.
Emiralioğlu, KSÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Kadir Saltalı, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu İl Koordinatörü Ömer Süha Uslu, Kahramanmaraş Ticaret Borsası Genel Sekreteri Ahmet Balbaba, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hüseyin Öner ve teknik personellerle birlikte ayçiçeği tarımı yapılan kırsal alanları inceledi.
Emiralioğlu, yapılan incelemeler sonucunda yüksek verimli ve kaliteli, hastalık ve zararlılara dayanıklı, ilçenin iklim koşullarına en iyi adapte olabilen çeşitlerin ekildiği tarlalardan iyi sonuçlar alındığını belirtti. Emiralioğlu, ilçede 6 bin dekar arazi üzerine ayçiçeği ekiminin yapıldığını ifade ederek, şöyle konuştu:
"Afşin'de 2012 yılında ilk olarak ekimine başlattığımız nadas alanlarında kuru bölgelerde yağlık ayçiçeği ekimi ile ilgili çalışmalara bu sene devam etmekteyiz. Şu anki duruma göre başarılı sonuçlar elde edeceğimizi düşünüyoruz. Şu an bulunduğumuz bölge sulu tarımın yapılamadığı kuru alanlardır. Bu çalışmaya başlarken araştırma kuruluşlarımızın desteği ile bölgeye uygun olacağı düşünülen çeşitler tespit edildi. Bu çeşitler içerisinden bölgeye adapte olan ve iyi verim aldığımız çeşitler ile çiftçilerimizle birlikte ekim gerçekleştirdik. Bizlerde yağlık ayçiçeği ekiminin arttırılması için Kahramanmaraş olarak katkı sağlamayı düşünüyoruz, ekili alanlar teknik elemanlarımız tarafından mutat aralıklar ile kontrol edilmekte. Yapılan bu gibi çalışmalar ile tarımın birçok dalında Kahramanmaraş'ı ileri seviyelere taşımayı hedefliyoruz."
Ayçiçeği, içerdiği yüzde 22 ila yüzde 50 yağ miktarı ve yemeklik kalitesi 'önünden tercih edilen bitkisel yağlar arasında ilk sırayı alıyor. Öte yandan ayçiçeği yağı, içerdiği çoklu doymamış yağ asitleri oranının yüksek, doymuş yağ asitleri oranının ise düşük olması nedeniyle, beslenme değeri en yüksek olan bitkisel yağlardan birini oluşturuyor. Sıvı olarak yemeklerde ve kızartmalarda yaygın olarak kullanılan ayçiçeği yağı, diğer bitkisel yağlarla karıştırılmak suretiyle yemeklik ve sofralık margarin yapılarak da tüketilmektedir. Bugün, dünya bitkisel ham yağ üretiminin yüzde 12,6'sı ayçiçeğinden karşılanmaktadır.
Ülkemizde yıllara göre değişmekle beraber, yıllık 220-380 bin ton ayçiçeği yağı üretilmektedir. Türkiye bitkisel ham yağ üretiminin yüzde 46,7'si ayçiçeğinden karşılanmaktadır. Ayçiçeği, yıllara göre değişen, yıllık 1 milyon tonluk ham yağ ithalatının önüne geçebilmek ve yağ açığımızı kapatmak için üretebileceğimiz en önemli yağ bitkisidir. -
 
Editör: Haber Merkezi