Afşin Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü, “Her Yönüyle Ayçiçeği” konulu konferans düzenlendi. Konferansa konuşmacı olarak Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Kıllı ve Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsünden Dr. Abdullah Çil katıldı.
Afşin Hükümet Konağı’nda düzenlenen konferansa Afşin Kaymakamı Faik Arıcan, Kahramanmaraş İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İhsan Emiralioğlu, Afşin Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Hüseyin Öner, Afşin Ziraat Odası Başkanı Hasan Akpınar, belde belediye başkanları, muhtarlarla birlikte çok sayıda vatandaş katıldı.
Programda konuşma yapan, Kahramanmaraş İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İhsan Emiralioğlu, Afşin’in önemli bir tarım şehri olduğunu hatırlattı. Müdür Emiralioğlu, “Bölgemiz önemli bir tarım şehridir. Afşin-Elbistan ovası tarımın en çok önemli olduğu bölgeler arasında yer almaktadır. Bölgemiz ülke genelinde de linyit rezervleri ve tarıma elverişli topraklarıyla adından sık sık bahsettirmektedir. Biz bu topraklardan hak ettiği kadar ülkemiz ekonomisine katkıda bulunmak zorundayız. Öncelikle bizlerin bir vatandaş ve bu ülkenin fertleri olarak böyle bir zorunluluğumuz var. Afşin ve Elbistan ovasında bu topraklarda yaşayan insanlar olarak kendi ekonomik gelirimizi yükseltirken bu topraklardan en üst seviyede yararlanarak ülke ekonomisine katkıda bulunmak gibi önemli bir görevimiz var. “ dedi.
Türkiye’nin önemli oranda yağlı tohumlar konusunda açığı bulunduğunu işaret eden Emiralioğlu, “Ülkemiz tarım ekonomisi anlamında her geçen gün biraz daha ileriye gitmektedir. Şuanda Türkiye Avrupa’da en büyük tarım ekonomisi konumuna gelmiştir. Bunun için bizde bu bölgede yaşayan insanlar olarak bu topraklardan en ekonomik şekilde yararlanmak zorundayız. Bakanlığımız bu manada üreticilerimizi teşvik etmek amacıyla değişik desteklemeler uyguluyor. Bölgemizde buğday ekimi yaygın özellikle kuru alanlarda ayçiçeği üretmek için yapılan çalışmalar var. Ülke olarak yağlı tohumlar konusunda ciddi bir açığımız var. Bu ürünü biz dışarıdan ithal ediyoruz. Ama 2012 yılında yapılan çalışmalar gösteriyor ki yağlı tohumu biz ülkemizde de üretebiliyoruz. Bu çok önemli bir konu bizim ithal ettiğimiz ürüne verdiğimiz parayı ülkemiz topraklarında yağlı tohumu üreterek kazan kazanabiliriz. Bu çalışmalar sayesinde hem kendimiz kazanacak hem de ülkemiz kazanacak. Şuanda Kahramanmaraş’ta bakanlığımız yağlı tohumların üretilmesi için destek veriyor ama bu ilimizde bu desteklemeden yararlanan hiçbir çiftçimiz yok. Bu Kahramanmaraş’ın ve Afşin’in alması gereken bir destek. Arkadaşlarımızın yaptıkları çalışmalar doğrultusunda 2500-3000 dekarlık bir alanda eğer ayçiçeği ekimi gerçekleşirse yağlı tohumlardan almamız gereken desteği de almış olacağız.” açıklamasında bulundu.
 
Daha sonra kürsüye gelen Afşin Kaymakamı Faik Arıcan, bu ülkede yaşayan vatandaşlar olarak ülkemizin topraklarını verimli bir şekilde kullanmamızın gerektiğini söyledi. Kaymakam Arıcan, “Ülkemizin nüfusu her geçen gün artıyor ama ülkemizin yüzölçümü sabit, değişme yok. Bunun yanı sıra gelişen teknolojiyle yerleşim alanlarının artmasıyla birlikte tarım alanları küçülüyor. Artık nüfusumuza yetmeyen tarım ürünlerini dışarıdan ithal etmeye başladık. Aslında tarım arazilerimizin ülkemiz nüfusuna gayet rahat yetebileceğini düşünüyorum. Bizim sadece yapmamız gereken tarım çiftçiler olarak tarım alanında yapılan yenilikleri takip etmek ve toprağımızda hangi ürünün verimli olacağını bilmek ve ona göre davranmaktır. Yeni ürünler kullanarak yeni ürünler ekerek verimi daha da çok artırabiliriz ama çiftçilerimiz bu konuda çekingen davranıyorlar. Bu ülkede yaşayan vatandaşlar olarak ülkemiz topraklarından en verimli şekilde yararlanmamız gerekiyor.” dedi.
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Kıllı ve Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsünden Dr. Abdullah Çil, ayçiçeği hakkında katılımcılara geniş bilgilere verdiler.

 
Editör: Haber Merkezi