Afşin Kaymakamlığı, kültür sosyal etkinlikleri kapsamında “Anadolu Bilgeleri ve Bilgeliği” konulu seminer düzenledi. Seminere konuşmacı olarak Yazar Sadık Yalsızuçanlar katıldı.

Afşin Hükümet Konağı konferans salonunda düzenlenen konferansa Afşin Kaymakamı Faik Arıcan, Afşin Emniyet Müdürü Mehmet Akif Can, Afşin İlçe Müftüsü Yakup Yıldırım, Afşin Belediye Başkan Yardımcısı Nusret Karataş, daire amirleri, sivil toplum örgütü temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Yazar Sadık Yalsızuçanlar, Anadolu topraklarının 70 Bin evliya tarafından İslam’ın feyziyle mayalandığını ve kamil bir müminin de bu mayaya yakışır bir yaşam sürmesi gerektiğini vurguladı.

Sadık Yalsızuçanlar, “Anadolu, kaynağını Kur’an-ı Kerim’den alan sayısız hikmet ve kadim sahibi, evliyalar tarafından mayalandı. Bu öyle güçlü bir maya ki, aradan binlerce yıl geçmesine rağmen hala Anadolu topraklarına ruh veriyor” dedi.

İnsanın kendi çabasıyla evliyalara yakışır bir hayat sürmesinin zor, ama imkansız olmadığını belirten Yazar Sadık Yalsızuçanlar, “ Evliyalar en çok sevdikleri şeylerden bazen canlarından bazen de mallarından vazgeçerek iman etmişlerdir. Kamil bir Müslüman’ın da evliyalar kadar kılı kırk yarayarak yaşaması zor olabilir, ama en azından buna niyetlenmeli ve bu konuda çaba sarf etmelidir. Evliyalar Muhabbet, Aşk ve Şevk üzerine üçlü bir eğretileme yaparlar. Muhabbet, kuşun uçmasıdır; Aşk, kanadı kırılırcasına uçmasıdır; Şevk ise kanadı kırıldıktan sonra uçmasıdır. Kanadı kırılan kuş bilir ki menzile ulaşması kendi kanatlarıyla olmayacak, kuş, kendi çabası ve Cenabı Hakkın rızasıyla kanatları kırıkken uçabiliyorsa o hakka talip ve aşık bir insandır. Asıl maharette kanatları yokken uçabilmektir” dedi.

Yalsızuçanlar, Ahmet Yesevî, Hacı Bayram Veli, Niyâzî-i Mısrî, Yunus Emre, Kaygusuz Abdal ve Mevlana gibi  alimlerden bahsetti.  Bu alimlerin tanınması gerektiğini söyleyen Yalsızuçanlar, “Mesnevi yazarlarının günümüze miras kalan önemli eserleri bulunmaktadır. Bu eserlerin derinlemesine incelenmesi gerekmektedir’’ dedi.

 

Editör: Haber Merkezi