Afşin Belediyesi 5 Haziran Dünya Çevre Günü nedeniyle program düzenledi.
Afşin Öğretmen Evi Bahçesi’nde düzenlenen programa Afşin Kaymakamı Faik Arıcan, Afşin Garnizon Komutanı Üsteğmen İdris Tom, Afşin Belediye Başkan Yardımcısı Yalçın Çelebipekin, daire amirleri ile çok sayıda davetli katıldı.
Programın açılış konuşmasını yapan Afşin Belediyesi Temizlik İşleri Müdürü Fatih Aksu, doğanın korunması gerektiğini belirtti. Müdür Aksu, “Sanayileşme ve kentlerdeki nüfus yoğunlukları, çevre sorunlarının artmasına sebep olmuştur. Bütün ülkelerin ortak sorunu haline gelen çevre kirlenmesi, günümüzde insan sağlığını tehdit eder boyutlara ulaşmıştır. Ölümlere sebep olan solunum yolu hastalıklarının çoğu hava kirliliği sonucunda oluşmaktadır. Balıklar, çevre kirlenmesinden en çok zarar gören canlıların başında gelir. Sanayi artıkları, spreyler, yakıtlarla ortaya çıkan gazlar, dumanlar, petrol ve ilaç atıkları, plastik ürünler, suni gübreler ve çöpler çevre kirlenmesine sebep olan en önemli etmenlerdir. Çevre kirlenmesini, insanın doğaya verdiği zarar olarak da tanımlayabiliriz. Doğanın korunması ve tahribatının engellenmesi zorunludur. Gelecek nesillere iyi bir çevre bırakmak için kirlenmeleri mutlaka önlemek, yeşil alanları ve hayvanları koruyup çoğaltmak gerekir. Bilinçsizce sağa sola attığımız plastik ürünlerin doğada 400 yıl kadar çürümeden kalabildiğini söylersek, karşı karşıya kaldığımız tehlikenin boyutlarını biraz olsun anlayabiliriz. Çevrenin kirlenmesini önlemek için üzerimize düşen görevleri mutlaka yapmalıyız. Hepinize güzel, temiz bir çevrede, mutlu ve sağlıklı bir ömür dileriz.” dedi.
Yılın her gününde çevre konusunda bilinçlendirme çalışmaların yapılması gerektiğini kaydeden Afşin Kaymakamı Faik Arıcan, “Aslında bu konuyu sadece bir haftaya sığdırmamak lazım. Yılın her günü bu konu üzerinde bilinçlendirme çalışmaları yapmak lazım ama bu hafta içerisinde okullarımızda ve kamu kurumlarımızda bu konu hakkında bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışmaları yürütülüyor. Elbette herkesin güzel bir çevrede yaşama hakkı vardır. Bizim en büyük normumuz anayasamızdır. Anayasamıza da baktığımız zaman 56. Maddesinde de çevre hakkı belirtilir ve herkesin sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkı vardır denilir. Maddenin devamında da bunun sağlanmasıyla alakalı bunun devlet ve vatandaş tarafında sağlanması gerektiğini ifade eder. Anayasamızın bu maddesinde çevre hakları belirtilirken vatandaşımıza da bir ödev ve bir görev veriliyor. Çevremizi temiz tutma ve sağlıklı bir çevrede yaşamamızı sağlamak için devlet kurumlarımızla beraber vatandaşlarımıza da görev düşüyor” dedi.
Kaymakam Arıcan, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Okullarımızda ve kamu kuruluşlarımızda örnek projeler yürütülüyor. Okullarımızda öğrencilerimiz atık pilleri topluyor ve belediyemizin vahşi depolama alanına dökülüyor. Veya yolda giderken izmarit, kağıt veya çevreyi kirleten ve göze hoş gözükmeyen çöpleri vatandaş olarak alıp çöpe atmamız gerekiyor. Bu konuda ilçelerimizde ve beldelerimizde esas olarak temizlik anlamında yetki belediyelerimize düşüyor. Belediyemizin bu konuda güzel çalışmaları var. Valiliğimizin, köylerimizde bu bilincin artırılması için bir çalışması olmuştu bu konuda. Köylerimizde de vahşi depolama alanı oluşturulsun denilmişti. Bizlerde kaymakamlar olarak köylerimizde bu yönde gayret ve çaba harcadık. Köylerimize çöp bidonları dağıtıldı ve ortaya güzel örnekler çıktı. Her geçen gün nüfusumuz artıyor ve bu çok güzel bir şey. Tabi nüfusumuzun artması demek çöplerimizin de artması demek ne yazık ki. Bunun yanı sıra teknolojimiz gelişiyor, endüstrileşme var , termik santraller kuruluyor. İlçemizde kurulması planlanan termik santraller çevre dostu olacak. Çevreye uyumlu yeşili koruyan termik santraller yapılacak. Endüstrileşmeden çekinmemek lazım. Bu bizim insanlık ihtiyaçlarının karşılanması için önemli ve kaçınılmaz bir durumdur. Bizlerin sadece bunları hayata geçirirken çevreye uyumlu, yeşili koruyan çalışmaları hayata geçirmemiz lazım.”
Program öğrencilerin günün anlam ve önemini belirten şiir ve yazıların okunmasıyla son buldu.
 
 
Editör: Haber Merkezi