Türk ordusunun düşmanı yurt topraklarından söküp attığı ‘Büyük Taarruz ’un 91 yıldönümü tüm yurtta olduğu gibi Afşin’de de coşkuyla kutlandı.
 
30 Ağustos Zafer Bayramı Afşin’de de coşkulu bir şekilde kutlandı. Kutlama programı Afşin Hükümet Konağı önünde bulunan Atatürk Anıtına Çelenk konulmasıyla başladı.
 
Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan programın açılış konuşmasını J.Astsb. Çavuş Erkan Örs gerçekleştirdi.
 
 ‘Büyük taarruz gibi bir zaferi kazanan bir milletin evladı ve kahraman Türk Ordusunun mensubu olmakla büyük bir gurur duyuyor ve övünüyoruz.’ diyen . Astsb. Çavuş Erkan Örs şunları kaydetti:
 
“Balkan ve 1. Dünya savaşı yenilgileriyle Osmanlı İmparatorluğu çökmeye başlamış, Batılıların deyimi ile "Hasta adam" haline gelmişti. Sevr anlaşması ile bu devletler, topraklarımızı aralarında paylaşmış, Türk Milletini vatansız bırakmayı amaçlamışlardı. Ancak, asırlardır hür yaşamış olan Türk milleti, buna karşı çıkarak Mustafa Kemal Atatürk'ün Önderliğinde Samsun'da kurtuluş meşalesini yakmıştı. Doğuda Ermenilere, Güneyde Fransız ve İngilizlere karşı mücadeleler kazanılmış, Batı cephesi orduları, birinci ve ikinci İnönü Muharebelerindeki ilk başarılarının ardından, Sakarya'da Yunan ordusunu durdurmuş, düşman Eskişehir-Afyon hattına çekilerek bu hattı tahkim etmeye başlamıştı. Memlekette sanayi yok denecek seviyede, Tarım İlkel metotlarla yapılıyor, üretim, kişilerin ihtiyacını zor karşılıyordu. Birinci Dünya Savaşı, elde avuçta kalan son kalıntılarda silip süpürmüş, Yunan işgali ile de Anadolu artık nefes alamaz hale gelmişti. Türk Kurtuluş Savaşının gerçek kıymeti, işte bu yoktan var oluşta yatmaktaydı. 26 Ağustos 1922'de Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde başlayan büyük Taarruz, 28-29 Ağustos günlerinde başarı ile gelişmiş, düşman teslime zorlanmış ve 30 Ağustos 1922 günü yapılan Başkomutanlık Meydan Muharebesi ile Türk ordusu kesin zafere ulaşmıştı. 30 Ağustos 1922'nin gurur verici Zaferi ile Türk Ordusuna haykıran, büyük Kahraman ve eşsiz Zafer adamı büyük Atatürk, "Ordular ilk hedefiniz Akdeniz'dir, ileri" emrini vererek nihai hedefini göstermişti.
Türk Ordusu; hem atasının emrini yerine getirmek hem de masum insanları, düşmanın zulmünden kurtarmak için Dumlupmar'dan yıldırım hızıyla ilerleyerek 9 Eylül'de İzmir'e girmişti. Mustafa Kemal Paşa, Ordularımızın İzmir'e ulaşması ile verilen hedefin ele geçirilmiş olması karşısında sevinç ve mutluluğunu şöyle dile getirmişti.
"Her safhası düşünülmüş, hazırlanmış, yönetilmiş, zaferle sonuçlandırılmış olan bu savaşlar, Türk ordusunun, Türk subaylarının ve komutanlarının yüksek güçlerini ve yiğitliklerini tarihte bir daha tespit eden büyük bir eserdir. Bu eser, Türk ordusunun özgürlük ve bağımsızlık düşüncesinin ölümsüz bir anıtıdır. Bu eseri ortaya çıkaran bir ulusun çocuğu, bu ordunun Başkomutanı olduğum için sevincim ve mutluluğum sonsuzdur" Böylece, Atatürk'ün 19 Mayıs 1919'da çok güç şartlarda Samsun'a çıkmasıyla başlayan Milli Mücadele, 30 Ağustos 1922'de kazanılan Başkomutanlık Meydan Muharebesi ile sonuçlanmıştır.
Bu zafer; Türk Milletinin, her türlü zorluk ve mahrumiyet içinde nedenli büyük başarılar elde edebileceğini göstermiş, tüm dünya milletlerine bir kurtuluş ümidi olmuştur.
Türk ordusunun milleti ile bütünleşerek, birlik ve beraberlik içinde, azim ve sabırla, makus talihini parçalayışının en büyük eseridir. Yeni Türkiye Cumhuriyeti'nin temel taşı, milletin birlik ve beraberliğinin teminatıdır. Türk Milletinin Özgürlüğüne, bağımsızlığına ve ülke bütünlüğüne olan inancının eseridir. Türk Milletinin, hürriyet ve istiklal fikrinin ölmez bir abidesidir.”
 
Günün anlam ve önemini belirten konuşma ve şiirler ardından program Afşin Kaymakamlığı’nda devam etti.
 
Afşin Hükümet Konağı önünde düzenlenen törene Afşin Kaymakam Vekili Ahmet Akyürek, Afşin Garnizon Komutan Vekili Onur İstanbul, Afşin Belediye Başkanı Fazlı Aydoğan, daire amirleri, siyasi parti başkanları, sivil toplum örgütü temsilcileri ile askeri erkan katıldı.
 
Editör: Haber Merkezi