Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a çıkarak kurtuluş meşalesini yaktığı gün olan 19 Mayıs 1919 Gençlik ve Spor Bayramı Afşin’de coşkuyla kutlandı.
 
19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlama etkinlikleri sabah saatlerinde Afşin Hükümet Konağı önünde bulunan Atatürk Anıtına çelenk bırakılmasıyla başladı. Program daha sonra aynı yerde devam etti.
 
Programın açılış konuşmasını yapan Afşin Gençlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdürü Yusuf Özgül, 19 Mayıs 1919’un Türk Milletinin var olmakla yok olmak arasında gel gitler yaşadığı günlerden biri olduğunu söyledi Özgül, “19 Mayıs 1919 Türk Milletinin azim ve kararlılıkla Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde bir defa daha şaha kalkışının başlangıç tarihidir.
19 Mayıs 1919 Türk Milletinin var olmakla yok olmak arasında gel gitler yaşadığı günlerdir. İşgal, açlık, sefalet bir karabulut gibi Anadolu’nun semalarını kaplamıştır. Bütün umutlar tükenmek üzereydi, işte böyle bir anda Mustafa Kemal Atatürk “Türk Milleti için esaret altında yaşamaktansa ölmek daha iyidir” diyerek Samsun’dan özgürlük ve bağımsızlık mücadelesini başlattığı tarihtir. Kahraman Anadolu insanı Büyük Asker Atatürk ve silah arkadaşlarının etrafında kenetlenerek tarihte görülmemiş bir destan yazmıştır. Bu destanın adı Kurtuluş Savaşıdır. Bu özgürlük ateşi TBMM’nin açılışı ile birlikte kısa sürede dalga dalga tüm yurda yayılmıştır.” dedi.
 
Müdür Özgül konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Bu gün mevcudiyetimizi ve bağımsızlığımızı işgalci düşman kuvvetlerine karşı kahramanca savaşan büyük komutan Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve vatanın her cephesinde savaşarak şehit düşmüş atalarımıza borçluyuz. “Ya İstiklal, Ya Ölüm” Biz Türk Milletinin ruhunda vardır. Çetin ve imkânsızlıklar içerisinde uzun bir mücadeleden sonra şehit kanlarıyla yoğrulmuş Anadolu toprakları düşman kuvvetlerinden temizlenmiş, hemen arkasından “Egemenlik Kayıtsız Şartsız Milletindir” ülküsünden hareketle Cumhuriyet ilan edilmiştir. Böylece vazgeçilmez güç kaynağımız milli birlik ve bütünlüğü sağlamıştır. Tarihimizin bu kesitleri de göstermiştir ki; Türk Milleti’nin tarih sahnesinde ilelebet varlığını devam ettirmesi milli birlik ve beraberlikle mümkündür. Bu sebepledir ki milli birliğimizi sağlamak Türkiye Cumhuriyetini korumak ve yaşatmak en başta gelen görevimiz olmalıdır.”
 
Afşin Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından ortaöğretim kurumları arasında düzenlenen” Atatürk ve Gençlik” konulu şiir ve kompozisyon yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.
 Program, öğrenciler tarafından hazırlanan şiir, jimnastik, halk oyunları ve Afşin Belediyesi Spor Kulübü’nün Wushu gösterisiyle program sona erdi.
 
 
 
Editör: Haber Merkezi