Afşin’de bugün okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve liselerde eğitim gören 19 bin 900 öğrenci bugün karne heyecanı yaşayacak.
 
2014-2015 eğitim ve öğretim yılının ilk yarısı bugün sona erdi. Afşin’de bulunan ilk ve orta dereceli okullarda eğitim gören 19 bin 900 öğrenci karne alarak, 15 günlük yarıyıl tatiline başlayacaklar. İkinci dönemin ilk dersi 9 Şubat'ta başlayacak.
 
Öğrenciler, 15 gün sürecek yarıyıl tatiline girmeye hazırlanırken İlçe Milli Eğitim Müdür Vekili Hasan Arslan'dan velilere kırık not uyarısı geldi. Arslan, karnenin bir durum tespiti olduğuna dikkat çekerek, her başarısızlığın bir telafisi olduğunun altını çizdi.
 
‘Başarının göstergesi karne değil’
 
Karnenin, yalnızca başarının ya da başarısızlığın bir göstergesi olmadığına dikkat çeken Afşin İlçe Milli Eğitim Müdür Vekili Hasan Arslan, karnesinde kırık not getiren öğrencinin özgüvenini kırmamak gerektiğinin ve çocuğun başarısını başka çocuklarla özellikle de kardeşleriyle kıyaslanmaması gerektiğini söyledi.
 
Arslan,"Karne notlarının, sadece çocuğun ders başarısının değerlendirilmesi olarak algılanmaması gerekiyor. Çocuğunuz bazı notlarının zayıf olması sağlıksız bir durum olarak algılanmamalı. Ayrıca bir çocuğun her derse aynı ilgiyi göstermesi ve her derste aynı yetenekte olması da mümkün değil. Bu nedenle bazı derslerden daha yüksek, bazılarından daha düşük not alması doğaldır. Unutulmamalıdır ki hiçbir çocuk başarısız olmak istemez."dedi.
 
 
Karnesinde kırık not olan çocuğa nasıl davranılması hakkında bilgi veren Arslan, "Onu yalnız bırakmayın, sizin için her durumda değerli olduğunu söyleyin.Onu koşulsuz kabul ettiğinizi hissettirin. Düşük notun sebeplerini değerlendirin, neler yapılacağı ile ilgili çocuğunuzla beraber karar verin. Bir sonraki dönem için çocuğunuzun çalışma düzenini ve motivasyonunu gözden geçirin.Özel eğitim alması gereken bir durum varsa, bir özel eğitim uzmanına başvurun. Davranış değişikliği olduğunu fark ederseniz bir uzmana başvurun. Değerlendirme yaparken not odaklı değil, süreç odaklı olun. Notlarına göre cezalandırmayın ya da aşırı ödüllendirmeyin. Maddi ödülleri değil, duygusal ödülleri tercih edin. Sarılmak, onu ne kadar sevdiğinizi söylemek ya da beraber bir gün planlamak en güzel hediye olacaktır. Tatil döneminde dinlenmesine izin verin, notlarını telafi etmesi için aceleci ve baskıcı olmayın, notların her zaman telafisi olduğunu öncelikle siz unutmayın. Onu suçlamayın, başkalarının yanında küçük düşürmeyin. Bunu size ifade edemese de onun da üzüldüğünü, kendini ne kadar kötü hissettiğini hiç unutmayın. Konuyu eşler arası kavgaya dönüştürmeyin, bu çocuğunuza kendisini suçlu hissettirir. İyi olan notlarının da üzerinde durun, onları da konuşun ve takdir edin." şeklinde konuştu.
Editör: Haber Merkezi