Afşin İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, 1 Ocak 2021'den bugüne kadar 143 ev hayvanının kayıt altına alındığını duyurdu.

Afşin’de, ev hayvanlarının kimliklendirilmesi ve kayıt altına alınması çalışmaları devam ediyor.

Afşin İlçe Tarım ve Orman Müdürü Muhammet Kayapınar, “5199 sayılı "Hayvanları Koruma Kanunu" ve “Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelik” gereği, ev hayvanı sahiplerinin, hayvanlarını en geç 31 Aralık tarihine kadar kimliklendirerek Ev Hayvanı Kayıt Sistemi’nde (PETVET) kayıt altına aldırmaları gerekiyor.” dedi.

Hayvanlarını kimliklendirmeyen veya kayıt altına aldırmayanlara da 2023 yılı için 3 bin 642 lira idari para cezası uygulanacağı konusunda uyarıda bulunan Afşin Tarım ve Orman İlçe Müdürü Muhammet Kayapınar, “İlçe genelinde kurumumuzca 93, özel veteriner kliniklerince 56 adet toplam 149 adet ev hayvanı kayıt altına alındı. Kayıt altına alma işlemleri, ilçe müdürlüğü ile veteriner hekimler tarafından yapılmaya devam ediyor” diye konuştu.
Yılın son gününe kadar müracaat edilebilir

Kayapınar, “Sürenin daralması, yoğunluk yaşanması veya değişik sebeplerle karşılaşılan güçlükler nedeniyle mikroçip uygulamasında ve kayıt işlemlerinde karşılaşılabilecek güçlüklerin aşılabilmesi için, ev hayvanı sahipleri 31 Aralık’a kadar il/ilçe müdürlüklerine beyanname ile müracaat etmeleri halinde, mikroçip uygulaması ve kayıt işlemi takip eden süreçte herhangi bir cezai işlem uygulanmadan tamamlayabilecek.

PETVET'e hayvanın adı, pasaport numarası, türü, ırkı, cinsiyeti, rengi, doğum tarihi, sahibinin adı, bulunduğu il, ilçe, köy/mahalle bilgileri ile acil durumda ulaşılabilecek kişi bilgileri kaydediliyor.

Ayrıca aşı, sahip değişikliği, kayıp ve hayvana yapılan operasyon bilgileri de sisteme işlenebiliyor.

Düzenlemeyle, ev hayvanı sahipleri, kedi, köpek ve gelinciklerin kimliklendirilmesini sağlamak, doğum, ölüm, kayıp, sahip değişikliğiyle ilgili bilgileri il/ilçe müdürlüklerine bildirmekle yükümlü tutuluyor. Öte yandan 6 aylık yaşa kadar sahipli ev hayvanları takip eden süreçte de kimliklendirilerek kayıt altına alınabilecek” açıklamasında bulundu.

Editör: Haber Merkezi