Mağdur çiftçiler destekten faydalanabilecek
 
Afşin Ziraat Odası Başkanı Hasan Akpınar, çiftçilere uyararak, sahte faturadan mağdur olanların biran önce İlçe Tarım Müdürlüğü’ne başvurmaları gerektiğini kaydetti.
25 Nisan 2006 tarihinden itibaren desteklemelerden yararlanmak için başvuruda bulunmasına rağmen ibrazı öngörülen makbuz, fatura, müstahsil makbuzunun ‘sahte veya yanıltıcı’ belge olduğu gerekçesiyle bu haktan mahrum bırakılan çiftçilere yeni bir şans tanınıyor.
Afişin  Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Bulut, fatura mağduru olarak bilinen çiftçilerin destek ödemelerinden faydalanabilmeleri için düzenleme yapıldığını söyledi.
Akpınar , “İlçemizdeki çiftçilerimizin destekleme ödemelerinden faydalanmak için başvuruda bulunan ve ÇKS dosyalarında beyan ettikleri makbuz, fatura ve diğer belgelerde gerçeğe aykırı, usulsüz ve sahte olduğu gerekçesiyle haklarında soruşturma açılmış ve soruşturma sonuna kadar ödeme yasağı konulan çiftçilerimiz ile 25.04.2006 tarihinden itibaren yapılan destekleme ödemeleri söz konusu aynı sebepler yüzünden geri alınan çiftçilerimizin mağduriyetini gidermek amacıyla, Türkiye Ziraat Odaları Birliğimiz konuyla ilgili olarak gerekli girişimlerde bulunmuştur” dedi.
Akpınar, açıklamasını, şöyle sürdürdü:
“Bu çalışmaların sonucunda, ‘6495 sayılı Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’ ile 18.04.2006 tarih ve 5488 sayılı Tarım Kanunu’na ‘Geçici Madde 3’ü eklemiştir. 2 Ağustos 2013 tarih ve 28726 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren kanuna göre; destekleme ödemelerinden faydalanmaya hak kazanmış fakat bilinen sebeplerle haklarında soruşturma açılmış ve destekleme ödemeleri soruşturma sonuçlanıncaya kadar askıya alınmış çiftçilerimizin ödemeleri tekrar yapılabilecektir. Çiftçilerimiz, 02.08.2013 tarihinden itibaren en geç iki ay içinde İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne başvurularını yapmaları halinde, Bakanlık incelemelerini 6 ay içinde tamamlayarak, gerçek üretim yapan çiftçilerimizin ödeme yasaklarını kaldıracaktır. 25.04.2006 tarihinden itibaren destekleme ödemelerinden faydalanmak için girişimde bulunan fakat dosyalarında ibraz ettikleri makbuz, fatura ve diğer belgelerin sahte,
usulsüz veya gerçeğe aykırı olduğu gerekçesiyle ödemeleri yapılmayan veya yapılan destekleme ödeme tutarları aynı sebeplerden geri alınan çiftçilerimizin ödemeleri tekrar yapılabilecektir. Çiftçilerimiz 2.08.2013 tarihinden itibaren en geç üç ay içinde İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne başvurularını yapmaları halinde, çiftçilerimizin ödemeleri yapılabilecek ve geri alınan destekleme ödemeleri iade edilebilecektir.”
 
Editör: Haber Merkezi