Afşin Toplum Sağlığı Merkezi tarafından 14 Kasım Dünya Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı'nın (KOAH) Afşin FM’de bilgilendirme programı gerçekleştirildi.

Afşin FM’in konuğu olan Dr. Kalkan, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı'nın (KOAH), nefes yollarında mikrobik olmayan bir iltihaplanmaya bağlı oluşan ilerleyici bir akciğer hastalığı olduğunu söyleyerek, hastalığın nedenleri ve belirtilerinden bahsetti.

KOAH'ın en büyük nedeninin sigara olduğu uyarısında bulunan Dr. Kalkan, günümüzde var olan olanaklarla bu hastalığın tedavi edilebildiğini kaydetti.

Konuyla ilgili bilgilendirme yapan Kalkan, "Günümüzün en büyük akciğer hastalıklarından biri de KOAH'tır. Toplumda her 5 kişiden birinde KOAH vardır. KOAH'ın en büyük nedeni sigaradır. Sigara tüketiminin bırakılması, bu hastalığın gelişme ve ilerleme riskini azaltacaktır." dedi.

Tozlu ve dumanlı iş yerlerinde çalışmanın da büyük risk teşkil ettiğini dile getiren Kalkan, "Genellikle 40 yaş üstü yetişkinlerde görülen hastalığın en önemli belirtileri, uzun süreli öksürük, balgam ve nefes darlığıdır. Maalesef KOAH, tanısı ihmal edilen bir hastalık. Toplumda yeterince bilinmiyor ve önemsenmiyor. O nedenle sadece ülkemizde değil, dünyada da giderek artış gösteren KOAH hakkında bilinci artırmak amacıyla her yıl kasım ayının üçüncü haftası 'Dünya KOAH Günü' olarak ilan edilmiştir. Bizlerde Afşin Toplum Sağlığı Merkezi olarak üzerimize düşen görevi yapalım istedik ve Afşin FM’de programa katılarak KOAH ile ilgili bilgilendirmelerde bulunduk. KOAH hastası olan her 4 kişiden sadece biri hastalığının farkındadır. Sonuç olarak; kendinizi ihmal etmeyin, nefes darlığı, öksürük, balgam yakınmalarınız varsa mutlaka bir göğüs hastalıkları uzmanına başvurun ve KOAH hastası iseniz erken tanı şansını yakalayın." ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi