Afşin’de gelir elde edilemeyen kıraç arazilerin alternatif ürünlerle zenginleştirerek bölge çiftçisine yeni gelir kapısı açmak istediklerini ifade eden Afşin Belediye Başkanı Mehmet Fatih Güven, ilçenin, üretilecek tıbbi ve aromatik bitkilerle marka haline geleceğini belirtti.

İlçede yapılan ekimi yapılan lavanta ve aromatik gül çalışmalarına bir yenisini ekleyeceklerine değinen Belediye Başkanı Güven, “Afşin’de çok geniş topraklarımız var. İlçemizdeki kıraç tarım arazilerinde gerekli verim sağlanamadığı için üretim yapılamıyor. Tarlalar boş bırakılıyor. Afşin Belediyesi olarak bu ekilmeyen arazilerde katma değeri yüksek ürünlerle doldurmak istiyoruz. Günümüzde gelir getirici ürünlerin başında da baharat ve tıbbi aromatik bitkiler geliyor. Afşin’de yapmış olduğumuz lavanta ve aromatik gül çalışmalarımız uluslararası gıda ve tarım ürünleri alanında çalışma yapan bir firmanın dikkatini çekti ve ilçemize yatırım yapma kararı aldı. Nadır Mahallemizde belirlediğimiz örnek çiftçimizle 6 dekarlık alanda bilye kekik ekimi yapılacak. Firma tarafından temin edilen fideler toprakla buluşacak. Elde edilen ürünler yine firma tarafından satın alma garantisinde olacak.” İfadelerine yer verdi.

Bilye kekik ile Afşin’in yeni bir gelir getirici ürünle tanışacağını ifade eden Güven, üretim yapılmayan kıraç arazileri elimizden geldiğince değerlendirmek istiyoruz. Afşin’e uygulanacak olan bilye kekikten de dönüm başına bin 500 ile 2 bin lira arasında gelir elde etmek mümkün. Bu konuda ilk olarak Afşin’de üretimi gerçekleştirecek örnek çiftçimiz Osman Gül’e teşekkür ediyorum. Aromatik bitkilerin yetiştirilmesi konusunda Afşin’de çiftçilerimize yeni gelir kapıları açmak istiyoruz. İnşallah zamanla da dünyaya ilçemizden çıkan bitkileri ihraç etmek istiyoruz. Yeni gelir getiren ürünlerle, tıbbi ve aromatik bitkiler sayesinde ilçemizdeki göçün de önüne geçmiş olacağız.” açıklamasında bulundu.

Tıbbi ve aromatik bitkilerin üretimi noktasında Afşin’i merkez haline getirmek istediklerine değinen Güven, şunları söyledi:

“Tıbbi ve aromatik bitkilerle yerel kalkınmayı desteklemek istiyoruz. Bölge çiftçilerimizden üretim yapmadıkları, gerekli verim alamadıkları kıraç arazilerini ilçemizde yetişebilecek alternatif ürünleri yetiştirmesini istiyoruz. Pazarla sıkıntısı hiçbir zaman yok. Örnek çiftçilerimiz vasıtasıyla ilçemizi yeni ürünlerle tanıştıracağımıza inanıyorum. Bizim amacımız bölge çiftçilerimizin tarımdan gelir elde etmesini sağlamak ve kendi potansiyelimizi değerlendirmek istiyoruz. Afşin’den çıkan tıbbi ve otomatik bitkilerle dünya ölçeğinde ticaret yapılmasını istiyoruz. İlçemizde çiftçilerimize destek olacak olan  Troy Group  genel müdür ve genel müdür yardımcımız ile yaptığımız görüşmelerde Afşin’in bilye kekik yetiştirilmesi noktasında en önemli üterim merkezi olabileceğini ifade ettiler. Bu konuda örnek çiftçilerimizi bekliyoruz.”

Nisan ayında bilye kekik fidelerinin toprakla buluşturulacağını söyleyen Güven, “ İlçemizde örnek çiftçimiz Osman Gül’ün 6 dekarlık arazisine ekilecek bilye kekik için Troy Group’tan arkadaşlarımız bölgemize geldi ve bilgilendirmede bulundu. Ekim yapılmasının ardından ilk yılda ürün alınması söz konusu ve her geçen yıl ürün alınma miktarı artacak. Tek sefer ekilen kekikten asgari 7 yıl boyunca ürün alınabilecek. Memleketimize hayırlı olsun.” diye konuştu.

Troy Group Mersin Bölge Müdürü Recep Uzman, “ Afşin’de bilye kekik üretimiyle ilgili Belediye Başkanımız Mehmet Fatih Güven ve örnek çiftçimiz ile bir araya geldik. İlçemizde güzel bir çalışma yapmak istiyoruz. Afşin’de tıbbi ve aromatik bitkiler üretimi konusunda çalışmaları olacak. Bu bölgenin bir marka olma yolunda adım attığını gördük ve bu bizim ilgimizi çekti. Afşin’imizde çiftçilerimizle ortak çalışma yürütme kararı verdik. Başlangıç olarak bilye kekik konusunda ama daha sonra diğer tıbbi aromatik bitkiler konusunda ortak çalışmalar yapmak istiyoruz” dedi.

Belediye Başkanı Güven ve beraberindekiler daha sonra Nadır Mahallesinde ekimi yapılacak bilye kekik arazisinde incelemelerde bulundu.

Editör: Haber Merkezi