Afşin Ticaret ve Sanayi Odası ile Afşin İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ortaklığında hayata geçirilen 'Termik Santral Kaynaklı Isı İle Seracılık Fizibilite Projesi' DOĞAKA tarafından kabul edildi.

'Termik Santral Kaynaklı Isı İle Seracılık Fizibilite Projesi' kapsamında, TÜBİTAK veya Konya Tarım Üniversitesi tarafından yapılacak araştırmanın ardından Afşin'de santrallerden yararlanarak seracılık yapılıp yapılmayacağı ortaya konulacak.

Afşin'in bir hayalinin gerçek olması için önemli bir adım atıldığını ifade eden Ticaret ve Sanayi Odası Bekir Sıtkı Can, "Afşin Ticaret ve Sanayi Odası ile İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak bölgemizdeki termik santrallerin atık ısısından yararlanarak seracılık yapılması için bir projemiz vardı. Bu projemizin ön kabulü yapıldı. Bu noktada Kahramanmaraş Valimiz Vahdettin Özkan'a, bölge milletvekillerimize, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Sefer Turan ve emeği bulunan herkese ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Afşin'de inşallah termik santrallerin atık ısısından faydalanarak seracılık yapma hayali önümüzdeki zamanlarda gerçekleşecek." dedi.

Afşin'in verimli topraklarının istimlak edilerek kömür sahasına dönüştürüldüğünü anlatan Can, "Bilindiği üzere ilçemizde A ve B termik santralleri faaliyetteler ve bölgemizde binlerce dekar arazi istimlak edilerek kömür sahası haline getirildi. Bu durumda en çok çiftçilerimiz etkilendi. İlçemize yapılması planlanan yeni termik santraller C ve D üniteleri için de bu yol haritası izlenecek. Bu noktada sitemimizi iletmek istiyoruz ve 'vermeden almak, almadan vermek sadece Allah'a mahsus'tur. Eğer bu bölgede santrallerin zehrini, külünü bizler soluyorsak devletimizin Afşin'in üzerine bir el uzatması gerekiyor. Burada devletimizin, özellikle EÜAŞ'ın sosyal sorumluluk projeleri üretmesini bekliyoruz. Bölgemizdeki sulu tarım yok olmasıyla birlikte kıraç alanların sulu tarıma geçirilmesi için Afşin'in uzun zamandır arzuladığı Karakuz Barajı hayata geçirilmeli ve santrallerden elde edilen atık ısıyla seracılık alanlarının oluşturulması gerekmektedir. Bir çiftçi 30-40 dekarlık bir araziden elde ettiği geliri 1 dekarlık sera alanından elde ediyor. Bölge çiftçimizin sulu arazisi elektrik enerjisi sağlamak adına elden gidiyor ise burada alternatif bir proje olarak seracılık yapılması lazım. Çiftçilerimizin mağdur edilmemesi gerekiyor. " açıklamasında bulundu.

Termik santralleri seracılık alanında kullanmak istediklerini aktaran Can, şunları söyledi:

"Oda ve ilçe tarım olarak hazırladığımız 'santral kaynaklı ısı ile seracılık' projesinin ön fizibilite çalışması yapılacak. Bu önemli bir adımdı. Bu projenin hayata geçirilmesinin çok kolay olmadığını biliyoruz ama bölgemize faydası ve mağduriyetlerin giderilmesi açısından devletimizin bu desteği sağlaması gerekiyor. Seracılık alanlarının Afşin'de yaygınlaşması için destek bekliyoruz. İlçe Tarım Müdürümüz Muttalip Kurt'a emeklerinden dolayı ayrıca teşekkür ediyorum. Kendisi bu projeyi meydana getirmek için çalıştı."

'Termik Santral Kaynaklı Isı İle Seracılık Fizibilite Projesi'yle alakalı Afşin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bekir Sıtkı Can ile istişare ve bundan sonraki süreci değerlendirmek için bir araya geldiklerini belirten Afşin İlçe Tarım ve Orman Müdürü Muttalip Kurt, Afşin'in bir hayalinin daha gerçek olması için önemli bir adım atıldığını söyledi.

Termik santrallerin dezavantajını avantaja çevirmek adına seracılık projesinin çok önemli olduğunu ifade eden Kurt, " Bilindiği üzere Türkiye'nin en büyük termik santralleri ilçemizde ve Afşin-Elbistan Ovası Türkiye'nin en büyük dördüncü büyük ovası konumundadır. İlçemizde 600 bin dekarlık tarım arazisi bulunuyor. Başkanımızın da bahsettiği gibi termik santraller sulu tarım arazilerinin üzerine kurulu. A ve B termik santrallerinin yanı sıra proje aşamasında olan C ve D termik santrallerinin kurulması planlanıyor. İlçe tarım müdürlüğü olarak tarım arazilerinin kömür sahası olarak kullanılması dezavantajını nasıl avantaja dönüştürebiliriz diye düşündük ve termik santral kaynaklı atık ısının seracılıkta kullanılması için proje hazırladık. Projemizi DOĞAKA'ya sunduk ve onaylandı. Bu süreçten sonra santrallerin atık ısısının seracılık tarımında kullanılıp kullanılamayacağıyla alakalı TÜBİTAK veya Konya Tarım Üniversitesi tarafından araştırma yapılacak. Bu araştırmanın ardından ilçemizde seracılık yapılıp, yapılamayacağı ortaya konulacak. Önümüzdeki bir yıllık bir sürecin ardından fizibilite raporu hazırlanacak. Bu projemizin asıl amacı kamulaştırılan arazilerde çiftçilik yapan vatandaşlarımızın çiftçilikten kopmamalarıdır. İlçe tarım müdürlüğü olarak tarım faaliyetlerinin devam etmesi ve işsizliğin artmamamsı adına bu projeyi önemsiyoruz." diye konuştu.

Projenin Türkiye'de ilk olma özelliğini taşıdığını aktaran Kurt, "Bakanlığımızın verilerine göre 1 dekarlık sera alanı 33 dekarlık kuru tarım arazisine denk geliyor. 40 dekar kamulaştırma alanına 1 dekarlık seracılık faaliyeti için sıcak su sağlanabilir. Çiftçilerimiz, çiftçilikten kopmasın istiyoruz. Bin 200 rakımlı Afşin'de seralarda salatalık, domates gibi sebze türleri üretelim. Bu proje hayata geçtiği takdirde Türkiye'de ilk olma özelliğini taşıyacak. Bu noktada bizlerden desteklerini esirgemeyen AK Parti Genel Başkan Yardımcımız Mahir Ünal'a, bölge milletvekillerimize, Cumhurbaşkanımız Başdanışmanı Sefer Turan'a Kahramanmaraş Valimiz Vahdettin Özkan'a teşekkür ediyorum." açıklamasında bulundu.

Editör: Haber Merkezi