Afşin Şoförler Odası’ndan kış lastiği uyarısı

1 Aralık'ta başlıyor! Cezası 602 TL

Afşin Şoförler ve Otomobilciler Odası, şehirlerarası yollarda ve şehir içinde yük ve yolcu taşımacılığı yapan sürücüleri kış lastiği ve araç bakımları konusunda uyardı.

Afşin Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Adnan Kabaağaç, kış lastiği takma uygulamasının, şehirlerarası yük ve yolcu taşıyan ticari araçlar için 1 Aralık Perşembe günü başladığını söyledi.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleştirme Bakanlığı tarafından yayınlanan genelgeye göre kış lastiği uygulamasının 2016’da da devam edeceği söyleyen Şoförler Odası Başkanı Kabaağaç," Zorunlu kış lastiği kullanımının 1 Aralık Salı gününden itibaren başlayacağı belirtilen genelgeye göre; 1 Aralık 2016’da başlayan kış lastiği uygulaması 1 Nisan 2017 tarihinde sona erecek. Vatandaşlarımızın 4 aylık süre içerisinde kış lastiği kullanması zorunludur. Kış lastiği kullanmayan ticari araç sahipleri ceza ödemekle yükümlü olacak. Lastik değişiminin yapılmaması halinde ise araç bağlanacaktır’’ dedi. 

Kış şartlarına uygun  olmayan, kar lastiği takılmamış araçların yola devam etmelerine izin  verilmeyeceğini ifade eden Kabaağaç," Kurala uymayan araçların işletmecilerine 602 lira ceza uygulanacak.  Söz konusu uygulama, 1 Nisan'da sona erecek.Uygulama, kış şartlarına göre önlemini almamış, kış lastiği olmayan  araçların yolu kapatmasını ve insanların mağdur olmasını önlemek amacıyla  başlatıldı.

Kabaağaç konuşmasını şöyle sürdürdü:

" 81 ildeki Emniyet Müdürlüğüne gönderilen genelge kapsamında;  ticari araç sahiplerine 2 kere hak tanınması istenildi. Uyarı niteliğinde olan ilk cezadan sonra araç sahibi lastiklerini değiştirmezse aracın bağlanması gerektiğinin altı çizildi. Kış lastiği kullanmayan kişilerin ödeyeceği ceza rakamı da netlik kazandı. Sürücüler zorunlu kış lastiği bulundurmamaları halinde 519 TL ceza bedelini ödemekle yükümlü olacaklar. 1 Aralık’ta başlayacak olan uygulamanın Yılbaşına kadar askıda kalması bekleniyor. Halihazırda lastik firmaları tarafından kış lastiği kampanyaları da başlamış bulunuyor. Araçların dört lastiğinin de değiştirilmiş olması isteniyor. Geçtiğimiz yıl iki lastiğin değişmiş olması yeterli kabul ediliyordu. Fakat, Avrupa Birliği standartlarına göre genelge de yeni düzenlemeler yapılarak bütün lastiklerde geçerli hale getirildi. Ek olarak araçta lastik değiştirme gereçlerinin de bulunması talep ediliyor. Yedek lastik taşımayan sürücüler için ceza sisteminin uygulanması hükümetin gündeminde bulunuyor. 

Kış lastiği uygulamasına ek olarak araç sahiplerinin zincir ve yedek lastik bulundurmaları da gerekiyor. Bu konuda yasal bir düzenleme olmamasına rağmen; kazaların önlenmesi açısından büyük önem taşıyor. Sadece kar yağışları değil, fırtına ve yağmura karşı da kış lastiklerinin kullanımı kazaların önlenmesine yardımcı oluyor. Ek olarak, araçların yıllık muayenelerinin yapılması ve fren sisteminin gözden geçirilmesine de önem veriliyor."

Editör: Haber Merkezi