1 Nisan itibariye başlayan başvuru kapsamında “Afşin Binboğa-Hurman Çayı Fotokampı”na yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını dolayısıyla katılımın sınırlı tutulacağı belirtildi.

Afşin’de ilk defa düzenlenecek “Afşin Binboğa-Hurman Çayı Fotokampı” ilçenin dağı, ovası ve köyleriyle 10 bölgede gerçekleşecek. Koronavirüs salgını dolayısıyla katılım 100 kişiyle sınırlı tutulacak.

Konu hakkında açıklama yapan fotoğraf sanatçısı Mustafa Ertekin, 27-30 Mayıs 2021 tarihleri arasında yapılmak üzere planlanan fotokamp etkinliğine ülke genelinden yerli ve yabancı olmak üzere birçok fotoğraf sanatçısının katılacağını belirtti.

Doğada 3 gün boyunca fotoğraf çekileceğini ve doğayla iç içe olunacağını belirten fotoğraf sanatçısı Mustafa Ertekin, Afşin’in tanıtımına katkıda bulunarak, birçok etkinliğe imza atacaklarını belirterek şu ifadelere yer verdi:

“Afşin doğasıyla, tarihiyle, kültürüyle görülmeyi, tanınmayı hak eden bir bölge. Ülkenin her fotoğrafçısına, doğaseverine katacağı değerleri vardır. Fotokamp bir yandan bu değerleri dışardan gelen katılımcısına sunmayı hedeflerken, diğer yandan Afşinlinin de kendi değerlerinin farkındalığına vesile olmayı amaçlamaktadır. Fotokamp bir yanıyla bölgenin her tür değerinin görsel hafıza oluşturmasına katkı verirken aynı zamanda ülke fotoğrafçılarının tanışması, kaynaşması ve paylaşması için de ortam sağlar.”

Fotoğraf etkinliklerinin 10 bölgede düzenleneceğini belirten Ertekin, “Afşin’in dağı, ovası ve köyleriyle 10 bölgeye ayrılacak, ülkede kendi alanlarında uzmanlıklara sahip 11 fotoğraf sanatçısı liderliğinde iki gün boyunca fotoğraf çekimi yapılacak. Davet edilen fotoğraf sanatçılarıyla fotoğraf sohbetleri gerçekleştirilecek. Fotoğraf sunumları yapılacak. Ayrıca doğa parkuru tespit edilerek yöre rehberleri aracılığıyla doğa yürüyüşü yapılacak. Diğer bölgelerden gelen doğacılar için yeni doğa yürüyüş parkurları tanıtılmış olacak.” diye konuştu.

- Fotokamp için kayıtlar başladı

Pandemi koşullarına tam uyumlu bir organizasyon olacağını ifade eden Ertekin, “yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle katılım 100 kişiyle sınırlı tutuldu ve 1 Nisan itibariyle kayıtlar başladı. Kampa katılmak isteyenler adı-soyadı, telefon numarası, E-mail ve şehir bilgilerini içeren bir mesajı instagram  hesabımız olan @fotokampbinbogahurman adresine gönderecek. Bizim tarafımızdan verilen bir kod ile kayıtlar tamamlanmış olacak.” açıklamasında bulundu.

Alanında uzman, birbirinden değerli fotoğraf sanatçılarının Afşin’e geleceğine değinen Ertekin, şu ifadelere yer verdi:

Afşin Binboğa-Hurman Çayı Fotokampı'na çağrılı olarak gelecek ve katılımcılara fotoğraf rehberliği yapacak on fotoğrafçımız olacak.

Bu fotoğraf sanatçılarımızı kısaca tanıyacak olursak;

FARUK AKBAŞ
Ülkemizin gezi ve belgesel fotoğrafçılarından Faruk Akbaş, dünyanın birçok ülkesinde 35 yıldır çekimler yapıyor. Fotoğrafta Pratik Kompozisyon, Fotoğraf Cepte, Gezi Fotoğrafçılığı, Türkiye Fotoğraf Rehberi, Dijital Dünyada Fotoğraf, Fotoğraf Teknik Okumaları yayımlanan kitaplarından bazıları olan Akbaş,1995’ten bu yana Fotoğraf Dergisi’nin yazarı.

SİNAN KILIÇ

Sinan Kılıç İzmir'de yaşıyor. Mahzen Photos fotograf kolektifi kurucularındandır. Ulusal ve uluslararası alanda birçok fotoğraf festivali ve sergilerde fotoğraflarıyla yer aldı. Belgesel alanında fotoğraf üretiyor. Ağırlıklı olarak göç, kentleşme, insan hakları ve kültürel konular alanında çalışıyor. Çeşitli fotoğraf atölyesi oluşumlarında dönem dönem eğitmenlik yapıyor. Çocuklar için fotoğraf atölyeleri düzenliyor.

İLKNUR CAN
Bilecik doğumlu olan İlknur Can uzun yıllar birkaç bankada çalıştıktan sonra kurumsal iş hayatına son verdi. Şimdilerde freelance olarak fotoğrafçılığını sürdürmektedir.
Çalışmalarıyla çeşitli sergi ve festivallerde yer aldı.

NEŞE ARI
Neşe Arı İstanbul doğumlu, İstanbul'da yaşıyor. Fotoğraf yolculuğuna 11 yıl önce başladı. Fotoğrafa ilgisi ve sevgisi seyahat deneyimleriyle birlikte yaşam biçimine dönüştü. Güçlü ve etkili fotoğraflar üretmeyi kendine ilke edindi. Çeşitli festivallerde söyleşilere katıldı. Fotoğrafları birçok karma sergide yer aldı, ulusal ve uluslararası yarışmalarda birçok ödüle layık görüldü.

SERKAN ÇOLAK
Serkan Çolak 2004 yılından bu yana fotoğraf üretiyor. Kentleşme, insan hakları, göç, mültecilik ve kültürel konularda fotoröportaj çalışmaları hazırladı. Kendisini belgesel fotoğrafçı olarak tanımlar.
Ulusal ve uluslararası birçok fotoğraf festivalinde yer aldı ve ürettiği işler sergilendi.

MEBRUR HATUNOĞLU
Mebrur Hatunoğlu filmli dönemde karanlık odalarda bayat film ve kartlarla başladı fotoğrafa.
Uzun süre AFSAD Yönetim Kurullarında yer aldı. Halen Engelsiz Fotoğraf Derneği (ENFOD) Yönetim Kurulu Başkanlığı sürmektedir.

AHU ERDOĞAN AKBAŞ
Ahu Erdoğan Akbaş uzak ülkelerin zor alanlarında çektiği insan fotoğrafları çeşitli sergi ve gösterilerde ilgi görmüş ve seyahat dergilerinde yayınlanmıştır. Bakanlık Kalkınma ajanslarında gezi ve belgesel, tanıtım filmlerinde kameramanı ve görsel yönetmenlik yapan Akbaş'ın Arapgir ile Giysiler, Kültürler ve Kadın adlı yayınlanmış iki kitabı bulunmaktadır.

TAHİR ÖZGÜR
Tahir Özgür, Hatay''da doğdu. Hep fotoğraf çekti. Fotoğraf çektiği için de gazeteci oldu.
Uzun yıllar gazetecilik yaptı.

TAMER GÜNAL
Tamer Günal elektronik mezuniyetinin ardından sistem mühendisliği eğitimi gördü. Uzun yıllar bilişim sektöründe çalıştıktan sonra hobisi olan fotoğrafçılığı mesleği haline getirmeye karar verdi ve Fotoğraf/Video alanında çalışmalarına başladı. Bir süre sonra kendi prodüksiyon şirketini kurarak marka değeri kazandı. Pek çok belgesel, reklam filmi ve müzik kliplerinde görüntü yönetmenliği yaptı.

İHSAN GERÇELMAN

İhsan Gerçelman 1963 doğumlu olup fotoğrafa olan ilgisi 1978'de başlamıştır.
1981 Yılında başladığı üniversite yaşamı boyunca İSÜF'te üyelikten başkanlığa kadar uzanan çeşitli kademelerde görev aldı.  Çeşitli ulusal ve uluslararası yarışmalarda ödüller aldı ve karma sergilere katıldı.

TEKİN ERTUĞ
İlk gençlik yıllarında amatör olarak uzun süre resim ve karikatür yaptı, edebiyat dünyasına yakın durdu. 90'lı yılların başlarında amatör olarak fotoğrafa başladı.
Resmi ve özel kurum ve kuruluşlarda Temel Fotoğraf Eğitimi Seminerleri ve İleri Düzey Fotoğraf Seminerleri verdi, atölyeler gerçekleştirdi.  Fotoğrafın farklı kulvarlarindaki usta fotoğrafçılarla bir dizi söyleşi/röportaj gerçekleştirmek suretiyle onların yaşam öykülerini, foto-graf seruvenlerini, duygu ve düşünce dünyalarını kitaplaştırıp sonraki kuşaklara aktarmaya çalıştı.

Kimdir Mustafa Ertekin?
Mustafa Ertekin Afşin'de doğdu, Binboğalar’ın çocuğudur. Afşin Lisesi’ni bitirdikten sonra bilim insanı olmak niyetiyle HÜ Kimyagerlik Bölümü’nde fakülte yaşamına başladı. 12 Eylül’ün araya girmesinden sonra yaşam onu DTCF İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden mezun etti.
Sonrasındaysa işi de uğraşı da fotoğraf oldu. 1994’ten beri AFSAD (Ankara Fotoğraf Sanatçıları Derneği) üyesidir. 1994-96 arasında AFSAD Yönetim Kurulu üyeliği, 2011-15 arası Yönetim Kurulu Başkanlığı yaptı. Başkanlığı sırasında 1995-2000 yılları arasında yapılan GAP-AFSAD projelerini ve 2000’de başlayan Güneydoğu’da İnanç ve İnanışlar projesini Amen/Amin adıyla kitaplaştırdı. AFSAD’da çeşitli proje sorumlulukları yürüttü, fotoğraf eğitmenliği yaptı.
2009 ve 2010’da Fethiye Kayaköy Fotoğrafçılar Buluşması’nda organizasyonda yer aldı. Kayaköy Sanat Kampı’nda uzun yıllar fotoğraf atölyesi eğitmenliğini yürüttü. 2015-19 yılları arasında yapılan Uluslararası Malatya Fotokampı’nın genel koordinatörlüğünü yaptı. 2019’da Malatya’da yapılan “Sivil Toplum Örgütü Olarak Fotoğraf Dernekleri” adlı ulusal çalıştayın genel koordinatörlüğünü yürüttü.
2012’de TRT’nin yapımcılığını üstlendiği “Aladağlar’ın Işığı” tv belgeselinin metin yazarlığını ve sunuculuğunu yaptı. Mübadele geçmişi olan Fethiye Kayaköy’le ilgili yaptığı “Duvar Dediğin Yaşamın Kaydıdır” ve “Kayaköy’ün Ruhu” adlı fotoğraf sunumları önemsediği işlerdendir.
Ona göre fotoğraf görsel bir şiirdir.
Tekin Ertuğ “Işıkla Resmedenler” serisinin 3.kitabında Mustafa Ertekin’e de yer vermiştir.
Memleketi’nin ozanlarından Aladeli (Haydar Kaya)’nin yaşamını ve şiirlerini derlediği “Aladeli, Kimim Ben Hatırlat Bana” ve Afşin-Elbistan çanağının tarihine, kültürüne yer verdiği “Yemliha Abi” adlı iki kitap çalışması var. Fotoğraf ve yazılarıyla yaşamı ve kendini anlamaya ve anlatmaya devam ediyor.

Editör: Haber Merkezi