Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan Afşin'deki Eshab-ı Kehf Külliyesi'nde Ramazan Bayramı tatili dolayısıyla ziyaretçi yoğunluğu yaşanıyor.

Antalya, Ankara, İstanbul, Konya, Gaziantep gibi illerden ilçeye gelen ziyaretçiler, Roma döneminde Hristiyanlığı kabul ettikleri için putperestlerin zulmünden kaçarak 309 yıl uyudukları kaynaklarda geçen 7 gencin, köpekleri Kıtmir ile sığındığı ve yüzlerce yıl burada uyudukları mekan olarak bilinen, milattan sonra 466 yılında yapılan mescidiyle en eski ziyaretgahlardan olan Eshab-ı Kehf Külliyesi'ni gezerek, ibadet ediyor.

Roma, Anadolu Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet döneminden izler taşıyan külliye ve mağara bayram dolayısıyla hem de cuma günü olması dolayısıyla yoğun günlerini geçiriyor.

Bayram tatili dolayısıyla Afşin'de olduklarını söyleyen Mehmet Özdemir, "Halkımızdan bu tarihi mekana daha çok iştirak etmelerini ve manevi havasını solumasını istiyoruz. Eshab-ı Kehf gerçektende huzur dolu bir mekan. Afşin Belediyesi buraya güzel yatırımlar yapmış. Eshab-ı Kehf'in her zaman dolup taşmasını arzu ediyoruz" dedi.

Konya'dan geldiğini ifade eden Ethem Yıldırım, Eshab-ı Kehf'in manevi havasından etkilendiğini belirtti.

Yıldırım, "Ailemizle birlikte Konya'dan geldik ve Eshab-ı Kehf'i çok güzel bulduk. Büyüleyici bir yer. Burada tarihimiz korunmuş. Ortam çok güzel, herkesin buraya gelerek bu maneviyatı yaşaması gerek" diye konuştu.

Her tatilde Eshab-ı Kehf'i ziyaret etmeye çalıştığını belirten Habibe Özdemir, " Tatilde memleketimize geldik. İstanbul'da da elimizden geldiğince Eshab-ı Kehf'i tanıtmaya gayret ediyorum. Burada çektiğim fotoğraflarla olsun ve buradan aldığımız hediyelerle olsun Eshab-ı Kehf'in Afşin'de olduğunu herkese anlatıyorum. Bugünde cuma namazı dolayısıyla geldik ibadetimizi yaptık ve duamızı ettik.  Buraya hizmet veren herkesten Allah razı olsun" ifadelerine yer verdi.

Eşi ve çocuklarını hiç görmedikleri Eshab-ı Kehf'i ziyaret için Gaziantep'ten geldiklerini söyleyen İsmail Dağlı ise şunları söyledi:

"Aslen Afşinliyim fakat Gaziantep'te ikamet ediyoruz. Buraya ailemle birlikte geldik. Eshab-ı Kehf, manevi havasının bol olduğu güzel bir tarihi mekan. Eshab-ı Kehf'in hem tarihi hem dini hem de turistik açıdan önemli bir yer. Doğa güzelliğiyle de insanı kendisine hayran bırakıyor. Herkese burayı mutlaka gelip görmesini tavsiye ediyorum.  Burası Türkiye'nin ender görülebilecek yerlerinden bir tanesi. Daha önce Tarsus'da bulunduğu iddia edilen Eshab-ı Kehf'e de gitmiştim fakat yapılan araştırmalarda gerçek Esahab-ı Kehf'in Afşin'de olduğu söylenmiş. Ailem burayı görmemişti, onlara da bu tarihi mekanı görsünler diye getirdim"

Afşin'de bulunan Eshab-ı Kehf'in (Yedi Uyurlar), Kuranı Kerim'in 22. ayetine en uygun mekan olduğunu ifade eden Mehmet Özdemir, " Yedi Uyurların Afşin'de olduğuna inanıyoruz. Kehf suresinde göre yapılan araştırmalarda bulunu ortaya koydu. Afşinliler olarak buranın daha çok tanıtılmasını ve daha çok ziyaretçinin buraya gelmesini istiyoruz" diye konuştu. 

 

Editör: Haber Merkezi