Enerji Bakanı Taner Yıldız, Afşin- Elbistan Bölgesindeki yerli kömür sahalarını ekonomiye kazandırmak için Birleşik Arap Emirlikleri’yle birlikte büyük bir çalışma başlattıklarını açıkladı. Yıldız, projenin toplam büyüklüğünün 12 milyar dolara kadar çıkabileceğini söyledi.

Yerli kömürü ekonomiye kazandırmak için harekete geçen Enerji Bakanlığı, tarihi bir adım atmaya hazırlanıyor. Birleşik Arap Emirlikleri’na bağlı Abu Dhabi Ulusal Enerji şirketi TAQA ile EÜAŞ’ın Afşin- Elbistan Bölgesindeki havzaları devreye sokacak dev bir anlaşma için el sıkıştı. Enerji Bakanı Taner Yıldız, 2013’e dev bir yatırımla gireceklerini belirterek, “Eğer bir aksilik çıkmazsa 3 Ocak’ta Afşin-Elbistan Havzası’yla alakalı bir anlaşma imzalıyoruz. Birleşik Arap Emirlikleri’yle beraber yapacağımız ve hükümetlerarası anlaşmaya çevireceğimiz bu yapı, Türkiye’ye toplam 8 bin megavat civarında ek bir kapasite getirmiş olacak. Özellikle Afşin-Elbistan bölgemizin istihdamı, tekrar yapılanması açısından önemli bir atak olacak. Bu da 10-12 milyar dolara çıkabilecek bir proje. Bu açıdan da gayet iyi bir çıkış olarak bunu görüyoruz” dedi.

56 milyar $’lık dev yatırım

Yakın dönemde hayata geçirilecek tüm dev projelerin Türk ekonomisine yük olmadan ve hazine garantisi verilmeden yapılacağının altını çizen Bakan Yıldız, “Bu yolla Türkiye’nin en büyük 3 büyük projesini gerçekleştirmiş olacağız: 1. nükleer santral, 2. nükleer santral ve Afşin-Elbistan Kömür Havzası’nın değerlendirilmesi. Bunların toplam değeri 56 milyar dolar ve hiçbirine hazine garantisi vermeyeceğiz” diye konuştu.

Yıldız, bu yıl yaklaşık 10 milyar lira değerinde 124 adet yeni santralin devreye alındığını belirterek, “Bu yıl toplam 4 bin 100 MW’lik kurulu güç devreye alındı. Bunların çok önemli bir bölümü de yenilenebilir enerji kaynaklarından oluşuyor” dedi. Gelecek yıl Elektrik Piyasası Kanunu, Doğalgaz Piyasası Kanunu, Türk Petrol Kanunu, Petrol Piyasası Kanunu gibi çalışmaları TBMM’ye sunacaklarını ifade eden Yıldız, bu düzenlemelerin liberalleşen, serbestleşen, dinamik bir nitelik kazanan enerji sektörünü daha da canlandıracağını vurguladı.

2. nükleer santral konusundaki soruları da yanıtlayan Yıldız, bu konuda Japonya, Güney Kore, Çin ve Kanada’dan 4 firmayla müzakereleri yürüttüklerini anımsattı. Japonya’da hükümet değişiklikleri, Güney Kore’deki cumhurbaşkanlığı seçimlerinin bu süreci etkilediğini anlatan Bakan Yıldız, “Bugün Güney Kore bu yarışta biraz daha geride kaldı” yorumunu yaptı. Yıldız, enerji sektöründeki doğrudan yatırım miktarı konusundaki soru üzerine, Akkuyu Nükleer Santrali için geçen yıl 700 milyon dolar, 2012’de 800 milyon dolarlık ödenmiş sermaye aktarıldığını, 2013’te bu rakamın 2.4 milyar dolara çıkmasını beklediklerini bildirdi.

İran doğalgazında geri adım atmayız

TÜPRAŞ’ın İran’dan petrol ithalatının uluslararası yaptırımlar nedeniyle zaman içinde azaldığını hatırlatan Bakan Yıldız, “ Türkiye’nin de aralarında bulunduğu bazı ülkelere 6 ay ek süre tanındı. Biz istisnanın yeniden uzatılacağı kanaatindeyiz. Çünkü Türkiye Avrupa ülkeleri gibi ihtiyacının yüzde 3-5’ini İran’dan karşılamıyor, geçen yıl petrol ihtiyacının hemen hemen yarısını İran’dan temin etti. Bundan ötürü İran bizim için önemli bir ithalat noktası” dedi. Yıldız, Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu doğalgazın yüzde 18-20’sini İran’dan karşılandığına dikkat çekerek, ”Orada herhangi bir geri adım atmamız söz konusu değil, bizden de böyle bir geri adım zaten istenmedi” yanıtını verdi.
 
Editör: Haber Merkezi