Orta Doğu Teknik Üniversitesi Maden Mühendisliği Bölümünden Prof. Dr. H. Şebnem Düzgün’ün öncülüğünde ve EÜAŞ Maden Sahaları Daire Başkanlığı işbirliğiyle, ‘Afşin-Elbistan Havzası Entegre Açık Ocak Linyit Madenciliği ve Elektrik Üretimi Faaliyetleri Göstergeye Dayalı Sürdürülebilirlik Analizi’ başlıklı projenin sunumu gerçekleştirildi.
TÜBİTAK Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı kapsamında desteklenen projenin tanıtımı, EÜAŞ Genel Müdürlüğü Toplantı Salonunda yapıldı.
Toplantıya; ODTÜ Proje Ekibi, Çukurova Üniversitesi ve Maden Sahaları Daire Başkanı ile ilgili müdür ve mühendisler katıldı.
Proje hakkında yapılan açıklamada, şu cümlelere yer verildi:
“Madencilik ve enerji sektörü planlarına yönelik entegre etki analiz uygulama örneklerine, ulusal ve uluslararası düzeyde katkı sağlayacak. 2 yıl sürecek projede madencilik ve enerji sektöründe, alternatiflerin havza ölçeğinde değerlendirilebileceği analitik bir yöntem geliştirilecektir. ODTÜ Maden, Çevre ve İnşaat Mühendisliği ve Sosyoloji ve Çukurova Üniversitesi Maden Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri ile yüksek lisans ve doktora çalışması yapan araştırmacılardan oluşan toplam 7 kişilik çok disiplinli bir araştırma ekibi projede yer almaktadır. Ayrıca lisans öğrencileri de proje ekibine destek vermektedir.
Projenin ana amacı; madencilik ve enerji sektörüne özel, havza ölçeğinde mevcut ve gelecekte uygulanması hedeflenen plan alternatiflerinin sürdürülebilirlik kriterlerine göre analiz edilmesi ve bu analiz sonucunda elde edilen bilginin karar verme sürecine entegre edilmesini sağlayacak analitik bir yöntem geliştirmektir.
Yenilenemez doğal kaynakların çok uzun süreler kullanılmasına dayalı madencilik ve elektrik üretim faaliyetleri için mevcut ve gelecekte uygulanacak yatırım plan ve programlarının, sosyal açıdan sorumlu, çevreye duyarlı ve ekonomik olarak maliyet etkin olmasını sağlamak; günümüzde karar verici kamu kurumları ve yatırımcıların en önemli sorumluluğu haline gelmiştir. Bu çerçevede uygulanacak proje ile geliştirilecek yöntem; sürdürülebilirlik prensiplerinin karar verme süreçlerine sistematik, nicel, bilimsel, zaman ve maliyet etkin şekilde dâhil edilebilmesini sağlayacaktır. Projede geliştirilmesi hedeflenen göstergelere dayalı sürdürülebilirlik analiz metodolojisinin Afşin-Elbistan Havzası örneği üzerinde uygulanması ile EÜAŞ Maden Sahaları Daire Başkanlığı sorumluluğundaki diğer sahaların planlaması süreçlerinde sürdürülebilirlik analizi yaklaşımını kullanabilecek teknik veri ve uygulama deneyimine de sahip olacaktır.”
Proje kapsamında 2 yıl süreyle görev alacak araştırmacılar şunlar:
Prof. Dr. H. Şebnem Düzgün, Proje yürütücüsü, ODTÜ, Maden Mühendisliği Bölümü. Prof. Dr. Suphi Ural, Çukurova Üniversitesi, Maden Mühendisliği Bölümü. Doç. Dr. H. Sibel Kalaycıoğlu, ODTÜ, Sosyoloji Bölümü. Doç. Dr. Elçin Kentel, ODTÜ, İnşaat Mühendisliği Bölümü. Yrd. Doç. Dr. Emre Alp, ODTÜ, Çevre Mühendisliği Bölümü. Evren Deniz Yaylacı, ODTÜ Maden Mühendisliği Bölümü, Doktora Öğrencisi. İlke Arıcan, ODTÜ, Maden Mühendisliği Bölümü, Yüksek Lisans Öğrencisi. Alp Taştekin, ODTÜ, Maden Mühendisliği Bölümü, Lisans Öğrencisi.
 
Editör: Haber Merkezi